Pochod 200 skinů Svitavami se obešel bez incidentů

Svitavy - Pochod asi dvou stovek skinheadů a dalších lidí centrem Svitav se obešel bez problémů. Protestní akce měla upozornit na údajný justiční omyl v případu s Vlastimilem Pechancem, odsouzeným v roce 2003 za rasově motivovanou vraždu. Pechancovi soud uložil za vraždu Roma Oty Absolona 17 let vězení.

„Všechno bylo v pořádku, nebyl žádný důvod zasahovat,“ řekl zástupce svitavského policejního ředitele Jaroslav Krůl. Podle něj bylo připraveno na případný zásah přibližně sto policistů a strážníků.

Průvod začal před 15:00 u vlakového nádraží, protestující pokračovali do centra města, kde organizátoři akci kolem sedmnácté hodiny ukončili. 

Dnešní demonstrace se zúčastnila také matka Vlastimila Pechance Bohumila Pechancová, která věří v nevinu svého syna. „Po těch letech ale nevěřím na obnovu procesu, jsem ale ráda, že sem jeho kamarádi přijedou,“ řekla Pechancová.

Demonstranti požadovali obnovení procesu, odsouzení Pechance bylo podle nich justiční omyl. Průvod se ve Svitavách koná letos již potřetí, vloni demonstrovalo na 220 lidí, rok předtím jich bylo přibližně devět desítek. Oba pochody se obešly bez komplikací.

Podle pravomocného rozsudku Pechanec v červnu 2001 na diskotéce ve Svitavách dvakrát bodl nožem do břicha Absolona. Třicetiletý Rom v nemocnici zemřel. Jeho družka, s níž měl dvě malé děti, podlehla v roce 2002 rakovině. Pechance poslal v roce 2003 soud na 17 let do vězení.