Dětských zubařů je nedostatek, děti se nevyplatí léčit

Praha - Najít zubaře pro vlastní dítě dá rodičům čím dál víc práce. Prvním důvodem je nedostatek stomatologů. Druhým je pak to, že malí pacienti dají většinou mnohem víc práce a lékaři se prostě nevyplatí.

Dětský zubař je dávno minulostí. Teď se v ordinacích střídají děti i dospělí. Řada zubařů se ale do ošetřování malých pacientů příliš nehrne. Důvodů je několik. Za náročnější práci mají stomatologové míň peněz a to i přesto, že pojišťovny zvyšují úhrady. „V žádném případě ale tyto finance nekryjí reálné náklady na provoz ordinace v tom daném čase, který vy potřebujete pro ošetření dětského pacienta,“ upřesňuje Jana Dušková z Výzkumného ústavu stomatologického 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice.

Ošetření dítěte je také náročné a zubař musí často zastat i roli psychologa. Ne každý malý pacient spolupracuje. Třeba šestiletý Honzík se nenechal ošetřit několik let. „Došlo to tak daleko, že v necelých šesti letech mu spravovali zoubky v narkóze, to byl hrozný zážitek,“ popisuje Jana Bílková. „Více než polovina dětí je ošetřena v narkóze zbytečně, není to vina jenom lékařů, na vině je také komunikace rodičů, dítěte a lékaře,“ upozorňuje ale Irena Neff z Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Někdy jen stačí malým pacientům věnovat víc času.

Spousta zubařů ale nemá na malé pacienty čas a raději dají přednost dospělým. „Pokud budeme mít dostatek lékařů, byl bych spíše pro cestu rodinných zubních lékařů,“ uzavírá Jiří Pekárek, prezident České stomatologické komory. Najít zubaře bude podle stomatologické komory stále těžší a to pro děti i pro dospělé. Počet ordinací klesá. V Česku jich je teď asi sedm tisíc a na každého zubaře připadá patnáct set pacientů.