Vaškůj dostal za daňové úniky při obchodech s palivy 7,5 roku s ostrahou

Brno - Zlínský podnikatel Roman Vaškůj byl odsouzen k 7,5 roku odnětí svobody ve věznici s ostrahou. Trest mu za daňové úniky při dovozu nezdaněného benzinu a nafty do ČR určil Krajský soud v Brně. Soudce nyní čte odůvodnění rozsudku. Vaškůj je na veřejnosti známý jako zastánce vicepremiéra Jiřího Čunka v jeho někdejší korupční kauze.

Podle obžaloby dovážel podnikatel ze Slovenska nedaněné palivo v letech 1994 a 1995. Stát přitom údajně ošidil na dani o půl miliardy korun. Státní zástupce dopoledne navrhnul pro Vaškůje desetiletý trest vězení, třímilionovou pokutu a omezení podnikání. Naopak Vaškůjův obhájce žádal jeho osvobození.

Vaškůj podle obžaloby řídil obchody prostřednictvím své někdejší firmy: od dodavatelů palivo objednával, organizoval jeho dovoz do ČR a zde pak pohonné hmoty prodával. Při transakcích údajně využíval takzvané bílé koně. Palivo podle spisu papírově převedl na jiné osoby, na které pak také padla povinnost zaplatit daň. Tito lidé však podle žaloby s dováženým zbožím nedisponovaly ani neměly peníze na zaplacení daní. Vaškůj si přitom vybíral lidi nezkušené a nemajetné. Podle státního zástupce je takový postup jak vystřižený z učebnice hospodářské kriminality.

Vaškůj dnes obžalobu odmítl a řekl, že je nevinen. Jeho obhájce také upozornil na délku, po kterou se případ vyšetřuje. Policie se jím začala zabývat na počátku milénia, Vaškůj byl dva roky ve vazbě a trestní stíhání proti němu bylo třikrát zastaveno a znovu obnoveno. Soud začal případ fakticky projednávat loni, dva roky předtím Vaškůj zahájení soudního projednávání brzdil. Omlouval se z jednání kvůli nemocem a měnil obhájce.