Znalci placení obhajobou: Škrlová by měla jít do ústavní léčby

Brno - Barbora Škrlová by měla jít podle znalců, které objednal její advokát, do ústavní ochranné léčby. Byla zneužívána skupinou, která sledovala ekonomické zájmy, uvedla dnes u Krajského soudu v Brně, který se zabývá takzvanou kuřimskou kauzou týrání, psycholožka Jana Telcová. Škrlová je obžalovaná z týrání dětí, psychiatr Ivan Weinberger a Telcová ale tvrdí, že sama Škrlová je oběť týrání, navíc prý trpí poruchou osobnosti. Soudce Pavel Göth proto požádal o další posudek na Škrlovou. Jednání bude kvůli složitosti posudků pokračovat až 15. října.

Dva posudky, dvě Škrlové

Znalecké posudky na Barboru Škrlovou vnímají její osobnost jinak. První ji vnímá jako vědomě týrající bytost, která byla výbornou herečkou a ve spojení s Kateřinou nebo na její příkaz manipulovala Kláru Mauerovou a podílela se na týrání chlapců. Posudek znalců placených obhájcemi Ji naopak vykresluje jako těžce narušenou osobnost, oběť, která byla naopak týrána a nemohla se tomu vzepřít. Soudce Pavel Göth se proto rozhodl získat čas a jistotu: „Konsilium znalců vypracuje revizní znalecký posudek na Barboru Škrlovou z oboru psychologie a psychiatrie.“ Nový posudek na svou klientku požaduje i advokát Kateřiny Mauerové. Obhájce Škrlové chce zase předvolat další svědky.

Posudek placený obhájci: Škrlová je oběť

Škrlová dříve uvedla, že byla zneužívána cizími lidmi, kteří jí pronikali do břicha. „S tak vážným narušením osobnosti se v běžné praxi nedá setkat. Co se s její osobou stalo, považuji za trestuhodný experiment s lidskou psychikou,“ uvedla Telcová. „Že byla Barbora fyzicky týrána, to je myslím jasné. Že nemá žádné jizvy, tak bych řekla, že je to teď pro ni škoda, v uvozovkách,“ uvedla Kateřina Mauerová.

Škrlová podle obžaloby potopila malému Ondřejovi hlavu do lavoru s vodou. Nyní tvrdí, že to bylo pod nátlakem. Znalkyně v pondělí potvrdily, že třiatřicetiletá Škrlová má sklony k agresivitě a v sexuologickém testu nejvýrazněji reagovala na škrcené dítě. Dnešní znalci uvedli, že k topení Ondřeje byla Škrlová nucena pod pohrůžkou smrti. Dnes to znovu potvrdila i Kateřina Mauerová, podle některých hlavní ze šesti obžalovaných.

Noví znalci: Škrlová trpí Stockholmským syndromem

Důležitým činitelem ovlivňujícím osobnost Škrlové je podle nových posudků epilepsie, jejíž vliv naopak předchozí rozsudky nebraly jako určující chování a činy Barbory. Navíc podle nových zjištění trpí syndromem Jekylla a Hyda, kdy má člověk více osobností, ale neví o tom. To včerejší znalecké posudky popíraly.

Barbora trpí podle dnešních znalců těžkou poruchou osobnosti, takzvaným „Stockholmským syndromem“, specifickou vazbou oběti na pachatele. „Barbora je silně submisivní a podřizuje se autoritám, které poznává. Má ale strach, že autorita nebude s jejím chováním spokojená,“ uvedla psycholožka Jana Telcová. Autoritou pro Barboru byl například její otec Josef Škrla nebo spolubydlící Kateřina Mauerová.

Není to herečka, má vymytý mozek

Znalkyně, které hovořily v pondělí, tvrdí, že je Škrlová dobrá herečka, a bez problémů se tak vžila do role nezletilé dívky Anny, o kterou pečovala matka týraných hochů Klára Mauerová, i do role chlapce Adama v Norsku. Telcová ale tvrdí, že byla Škrlová ke změně identity donucena, šlo prý o vymývání mozku. „Aby se jí nic nestalo a aby nebyla zabita, musí vystupovat v Norsku v roli Adama. Celou dobu si ale myslela, že je Anička, která hraje Adama,“ uvedla psycholožka.

Škrlová dnes k soudu nepřišla. Její advokát Richard Novák uvedl, že se bojí pout a stísněných prostor. U soudu nebyl ani její bratr Jan, ani Hana Bašová a Klára Mauerová. Jednání se zúčastnili jen Kateřina Mauerová a Jan Turek. Některým z šestice hrozí za týrání synů Kláry Mauerové až osm let vězení, některým až 12 let.