Týrání dvou malých chlapců z Bíliny se před soud vrátí 12. srpna

Teplice - Případem týrání dvou malých chlapců v Bílině na Teplicku se bude zabýval teplický soud. Vzhledem k tomu, že nestihl vyslechnout všechny svědky, bude jednání pokračovat 12. srpna. Rodiče, kteří jsou obviněni z týrání svého tříletého a čtyřletého syna, děti údajně zavírali do malé a temné komory. Tam je policisté našli ležet mezi zvratky a výkaly. Na jejich těle byly i stopy po fyzickém násilí. Rodiče jakékoli zanedbání péče a týrání popírají.

Manželé Lubomír a Květa Dunkovi byli původně obžalováni z ohrožování výchovy mládeže, soud ale jejich jednání překvalifikoval na týrání svěřené osoby. Matce hrozí až osm let vězení, otci až 10,5 roku. Oba jakékoli zanedbávání či týrání dětí popírají. Na případ policii upozornil anonymní telefonát.

Dva nejstarší syny, kterým tehdy byly čtyři a tři roky, našli policisté zamčené v neosvětlené komoře. V ní byla pouze matrace, děti tam ležely mezi špínou a výkaly. Starší z nich měl viditelnou bouli na hlavě a jizvy od kousání na rukou. Sociální pracovnice děti rodině odebraly, poté skončily v kojeneckém ústavu.

Lékařka a sociální pracovnice z ústavu dnes u soudu vypověděly, že děti byly zanedbané, špinavé a zavšivené. Údajně neuměly téměř mluvit, nejstarší hoch vydával pouze skřeky. Chyběly jim základní návyky. Například jídlo nejdříve děti vysypaly na stůl a jedly ho rukama. Neuměly používat toaletu, čistit si zuby, používat kapesník a pořádně chodit.

Podle pracovnic ústavu se děti velmi rychle učí, proto podle nich není jejich opoždění způsobeno inteligencí, ale výchovou.

Rodiče týrání popírají. Přiznávají jen, že otec děti 17. ledna na chvíli zavřel do komory. Jeho žena se prý dlouho nevracela z nákupu, ze strachu jí šel naproti a děti zavřel, aby v bytě nic neudělaly.

Dunková popřela i jakékoli zanedbání péče, o kterém vypovídají sociální pracovníci, a také tvrzení, že děti měly vši. „Je to jen útok proti nám,“ řekla opakovaně.

O tom, že v domácnosti Dunkových není vše v pořádku, věděli i jejich sousedé. Dnes u soudu řekli, že děti celý den brečely. Rodiče prý velmi často pili. Několik sousedů jak z Bíliny, tak z Duchcova, kde rodina žila do loňského podzimu, uvedlo, že manželé často souložili tak, aby je bylo vidět. Někteří tvrdili, že u toho byly i jejich děti. Také je údajně téměř nikdy nebrali ven.

Situací v rodině se už loni na jaře zabývali sociální pracovníci. Terénní pracovnice z Duchcova uvedla, že tehdy doporučila, aby úřady děti rodině odebraly. Proč se tak nestalo, netuší.

Vydáno pod