Počet HIV pozitivních lidí v Česku pořád roste

Praha - Počet HIV pozitivních lidí v Česku stále roste. Letos od ledna do června přibylo 78 nových nákaz virem HIV. Loni za stejné období to bylo jen 57 nových nákaz. V Česku podle dostupných údajů žilo k poslednímu červnu 939 HIV pozitivních lidí, skutečný počet nakažených může být ale až desetkrát vyšší - lidé o své nákaze netuší, takže nechodí na testy a virus šíří dál.

V loňském roce bylo zjištěno celkem 122 nových případů HIV pozitivních v ČR, což bylo zatím nejvíc v historii testování v ČR. Testování v ČR odhalilo celkem 1 120 případů HIV nakažených, 251 z nakažených onemocnělo chorobou AIDS. Z nich do konce června nemoci AIDS podlehlo 136 lidí.

Nejen českou, ale i německou veřejnost nedávno média informovala o chebské prostitutce, která zemřela na AIDS. Žena pravděpodobně nakazila stovky mužů, úřady proto vyzvaly případné zákazníky, aby se ozvali. Prostitutka si vedla seznam zákazníků. Jen za jeden týden čeští hygienici zkontrolovali 20 lidí z listu, šest z nich bylo HIV pozitivních.

Nákaza se však nešíří jen mezi rizikovými skupinami kolem prostitutek. Ohroženi jsou podle odborníků mladí lidé, zejména dívky. Mnohé z nich užívají hormonální antikoncepci, která je chrání před početím, nikoliv ale před pohlavní nákazou. Podle statistik se virem HIV v Česku nejčastěji nakazí dívky ve věku od 20 do 24 let a muži ve věku od 25 do 29 let.

Největší počet HIV pozitivních připadá na Prahu. Následuje Středočeský a Jihomoravský kraj. Na opačné straně pomyslného žebříčku se nachází Vysočina a Pardubický kraj.