Za smrt ženy dostal výpravčí podmínku

Brandýs nad Orlicí (Orlickoústecko) - Za tragickou nehodu na železnici, při které zemřela dvaačtyřicetiletá žena, je zodpovědný výpravčí Josef Šilhavý. Ve stanici Brandýs nad Orlicí ji před dvěma lety usmrtil projíždějící rychlík. Okresní soud v Ústí nad Orlicí mu udělil podmíněný trest na osm měsíců se zkušební dobou na dva roky. Verdikt soudu není pravomocný, obhájce obžalovaného se na místě odvolal, informuje krajská příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

„Obžalovaný je vinen tím, že jako výpravčí vnější služby nevěnoval dostatečnou pozornost cestujícím opouštějícím kolejiště po odjezdu osobního vlaku, přestože věděl, že se od České Třebové do stanice blíží rychlík. Dále neupozornil prostřednictvím staničního rozhlasu na jeho očekávaný příjezd a nezajistil posyp namrzlých pražcových přechodů,“ konstatoval samosoudce Jiří Procházka.

Dvaačtyřicetiletou Libuši Růžičkovou srazil vlak 26. prosince 2006 přímo před očima její dvanáctileté dcery. Matka s dcerou vystoupily v Brandýse z osobního vlaku, který přijel od Chocně. Ze vzdálenější koleje přecházely k nádražní budově po pražcovém přechodu přes bližší kolej. Povrch přechodu byl namrzlý a dívka na něm uklouzla. Její matka položila tašky, které doposud nesla, pomohla dceři vstát a vyvedla ji mimo koleje. Když se ale vrátila do kolejiště pro zavazadla, porazil ji rychlík ze směru od Ústí nad Orlicí, uvedl list.