Vyznamenaní pěstouni jsou kvůli podezření z týrání dětí ve vazbě

Slavkov - Pěstouni ze Slavkova, které vyznamenal prezident Václav Klaus, jsou ve vazbě kvůli podezření z týrání dětí. Úřady manželům odebraly všechny, které měli v péči. Okresní policejní ředitelství uvalilo na případ informační embargo. Pětapadesátiletý Lubomír Rosner a jeho o šest let mladší žena Blažena jsou nyní zřejmě ve vazební věznici v Brně-Bohunicích. Děti jsou umístěny v Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka v Brně. Údajné špatné zacházení s nimi vyšlo najevo poté, co se prý svěřily učiteli ve škole. Nelze ale vyloučit, že si vše vymyslely.

Rodina žila ve Slavkově v rodinném domku. Rosnerovi se starali zřejmě o osm dětí, nejstarší děti měly už i vlastní potomky. Je tedy možné, že manželé přestali péči o takový počet zvládat. Ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, která se s rodinou dříve setkala, také považuje takovou možnost za pravděpodobnou. Rosnerová podle ní měla před rokem malou mozkovou příhodu. „Pokud vím, vydali děti dobrovolně a bylo jim slíbeno, že si je budou moci každý víkend vozit domů,“ překvapuje Vodičkovou, že pěstouni skončili ve vazbě. Obyvatelé Slavkova jsou rovněž překvapeni - podle nich se Rosnerovi nikdy k dětem nechovali špatně.

Rosnerovi působili ještě loni jako takzvané zařízení pro výkon pěstounské
péče, jehož zřizovatelem byl Jihomoravský kraj. Na konci letošního ledna
však kraj spolupráci vypověděl. Rosnerovi porušili jedno z ustanovení smlouvy, kterou s krajem měli. V dokumentu se zavázali, že nebudou usilovat o další děti. Manželé si přesto přáli získávat další děti - chtěli do pěstounské péče i syna jejich syna. Krajský úřad svěření dítěte nedoporučil. Manželé se proto obrátil na soud, kde uspěli. Dalším důvodem vypovědění smlouvy bylo to, že počet dětí, které Rosnerovi vychovávali, odporoval zákonu o sociálně-právní ochraně dětí. Předpis určuje, že pěstounská rodina má v takzvaném zařízení pro výkon pěstounské péče vychovávat včetně vlastních potomků nejvýš šest dětí, zatímco Rosnerovi jich měli víc.

##GMAP:72:Pěstouni##    

Manželský pár je pěstouny více než dvacet let. V roce 2005, kdy Rosnerovým prezident udělil Medaili za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství, měli v péči osm dětí, všechny fyzicky či mentálně postižené. Postižení dětí vyžaduje náročnou fyzickou péči, kterou rodina zvládá na výborné úrovni, zdůvodnila vyznamenání před třemi lety prezidentská kancelář. Pro média byli Rosnerovi svérázným, ale pozitivním příkladem pěstounů, a to zvláště po vyznamenání prezidentem. „Máme děti postižené tělesně i mentálně, někteří jsou bílí, někteří tmaví. Kromě zelených a fialových tu máme všechny,“ uvedli manželé v jednom z rozhovorů.

Vydáno pod