Sedmé pendolino se po osmi měsících vrací do provozu

Praha - Po osmi měsících oprav se v sobotu vrací na koleje sedmé pendolino Českých drah, které loni v prosinci vykolejilo v pražských Dolních Počernicích. Opravený vlak bude jezdit jako běžný expres mezi Prahou a Brnem, ve srovnání s ostatními pendoliny tak bude jízdenka levnější, uvedl mluvčí drah Ondřej Kubala.

„Bylo nezbytné provést kompletní opravy podvozků, všechny byly rozebrány do posledního dílu,“ řekl Kubala. Kromě přesoustružení kol a dalších oprav bylo třeba vyměnit brzdové kotouče a součásti magnetické brzdy. Podle Kubaly se dodací lhůty u těchto dílů počítají na měsíce. Celkové náklady na opravy se vyšplhaly na téměř 50 milionů korun.

Pendolino loni 1. prosince vykolejilo kvůli poškozené kolejnici. Mimo koleje se dostaly všechny vagony soupravy, která jela zhruba stokilometrovou rychlostí. Nikdo z cestujících nebyl zraněn.

Soupravy rychlovlaků pendolino začaly v ČR jezdit v pravidelném provozu podle jízdního řádu koncem roku 2005. České dráhy koupily od italského výrobce Alstom celkem sedm souprav zhruba za 4,4 miliardy korun.

Vydáno pod