Neonacistický koncert v Ochozu u Brna se obešel bez policejního zásahu

Brno - Neonacistický koncert, který se dnes večer konal v Ochozu u Brna se obešel bez policejního zásahu, a to i přesto, že zde došlo k napadení jednoho fotografa, ten však vyvázl bez zranění. Akce se zúčasnilo odhadem čtyři sta lidí, organizátoři ale přesnější informace neposkytli. Koncert sice nesl neutrální název Rock and Metal, vystupující kapely se ale otevřeně hlásí k rasismu a neonacismu. Stovka policistů proto sledovala, zda někdo z účastníků nemá na sobě znaky, které se vážou k hnutím propagujícím nacismus.

Hudební produkce měla začít původně ve dvě hodiny odpoledne, některé kapely ale nedorazily, takže se začátek posunul na podvečer. Organizátoři koncertu se k akci nechtějí vyjadřovat, mluvit odmítá i jejich právní zástupkyně Klára Slámová. Chtěli také zabránit médiím, aby areál natáčely na kameru. Organizátoři účastníky koncertu upozorňovali, že není dovoleno užívat nezákonné symboly a hesla, proto si někteří účastníci záměrně přelepovali svá tetování. Akci rozpustili pořadatelé krátce před desátou hodinou večer, ačkoli původně měla skončit až o půlnoci.

Letos jde již o několikátou akci neonacistů. Kolem sedmdesáti stoupenců pravicového extremismu se letos v dubnu sešlo ve Velkém Beranově na Jihlavsku. Policie jejich pochod předčasně ukončila kvůli závadným textům. Koncem června se extremisté pokusili narušit pochod homosexuálů Brnem, dva z nich policie stíhá kvůli výtržnictví, dalšího kvůli propagaci nacismu.

Vydáno pod