Z Brna vyrazila humanitární pomoc do Moldavska a na Ukrajinu

Brno - Do postižených oblastí posílá pomoc stát kvůli rozsáhlým záplavám, které tyto země postihly. Ministerstvo zahraničních věcí lidi z nejhůře postižených míst podpoří nutným vybavením, jako jsou hygienické potřeby, holínky nebo agregáty. Konvoje dorazí na místo zítra dopoledne.

„Humanitární pomoc je zhruba za 800 tisíc korun věcné pomoci, která je doprovázena doprovodným vozidlem, kde jsou styční důstojníci, které my standardně cvičíme,“ popsal ředitel Odboru integovaného záchranného systému HSZ ČR Zdeněk Hanuška. Na Ukrajinu vezou hasiči šest čerpadel, 500 nafukovacích lehátek, 500 spacích pytlů a 240 pohotovostních balíčků prádla. Do Moldavska míří deset čerpadel, šest elektrocentrál a 500 párů holínek.

Konvoj vyjížděl s malým zpožděním - čas zabralo vyřízení celních náležitostí. Hasiči pojedou do Moldavska a na Ukrajinu nepřetržitě, řidiči aut se budou na cestě střídat. „Sehnali jsme si mapové podklady, abychom věděli, kam jedeme a co můžeme očekávat,“ nechal se slyšet důstojník mezinárodních operací Albín Novák. Nákladní auta a jejich doprovod předají na Ukrajině a v Moldavsku všechen materiál českým zastupitelským úřadům. Ty ho pak rozdělí mezi místní lidi.

Zejména pro západ Ukrajiny představují nynější záplavy nejhorší katastrofu svého druhu za posledních 100 let. Katastrofa zabila 26 lidí, poškozeno nebo zničeno bylo přes 40 tisíc domů a 34 tisíc hektarů zemědělské půdy. Desítky tisíc lidí přišly o přístřeší, zničeny jsou tisíce kilometrů silnic, stovky mostů a elektrické vedení. Kyjev odhadl škodu na čtyři miliardy hřiven (asi 12 miliard Kč).

Záplavy postihly také Rumunsko, kde si vodní živel vyžádal pět obětí. Už v pátek převzalo Rumunsko českou humanitární pomoc v podobě 12 elektrocentrál. Od povodní nezůstalo ušetřeno ani Slovensko, jemuž pomohla Charita ČR dodávkou 70 vysoušečů. Rozdělí se mezi rodiny v okresech Stará Ľubovňa, Bardejov a Košice. Vysoušeče do mokrých domů poskytly Maltézská pomoc, Arcidiecézní charita Olomouc, Diecézní charita Brno a Diecézní charita ostravsko-opavská.