Čeští vojáci odletěli z Přerova do Afghánistánu

Přerov - Z vrtulníkové základny Bochoř u Přerova ráno odletěli první vojáci druhého kontingentu do afghánské provincie Lógar. Mají zde vystřídat své kolegy z českého provinčního a rekonstrukčního týmu, kteří na východě Afghanistánu působí od března. Zbývající část vojáků se přesune na afghánské území postupně během srpna. Celkem 200 příslušníků kontingentu zde bude působit šest měsíců.

„Jejich hlavními úkoly bude podpora ústřední vlády v provincii Lógar, spolupráce s afghánskými ozbrojenými a bezpečnostními složkami v provincii, realizace rekonstrukčních a humanitárních projektů, monitorování a hodnocení místní a oblastní bezpečnostní situace či ochrana základny,“ uvedl Plescher. 

Kontingent se skládá z vojenské a civilní části. Vojenská část v počtu 200 osob, z nichž čtyři jsou ženy, bude s technikou umístěna na americké základně SHANK. „Vysíláme je s pocity, že jsme se dobře připravili,“ tvrdí velitel kontingentu Pavel Lipka.

Na náročnou misi se vojáci důkladně připravovali celý červenec ve
vojenském prostoru Libavá. Procvičovali zde reakce na různé incidenty,
které je mohou v Afghánistánu potkat. Šlo například o situace, kdy by mohli být napadeni například sebevražedným atentátníkem, ale i možnost, kdy kolona najede na nástražný systém. Lipka už dříve řekl, že jde přitom situace, které se nedají dopředu rozeznat.

"Nástražný systém může ležet v zemi třeba měsíc. Pak tam k němu dají
baterku, a tím jej aktivují,„ popsal velitel. Podle velitele kontingentu, jehož jádro tvoří vojáci sedmé mechanizované brigády z Hranic na Přerovsku, 95 procent vojáků mířících do Afghánistánu má již se zahraničními misemi zkušenosti. “Další hrozbou je např. působení protikoaličních sil," uvedl Lipka.

V Afghánistánu budou příslušníci druhého kontingentu sloužit na základně na hranicích s Pákistánem, ve výšce 2000 metrů nad mořem. Kromě rozdílných klimatických podmínek je čeká také abnormální střídání teplot.

Vydáno pod