Silný vítr lámal stromy - na koupališti zranila padající větev chlapce

Praha - Silný vítr dnes komplikoval život v Česku. Na mnoha místech totiž lámal stromy - v Odrách na Novojičínsku dokonce na koupališti padající strom zranil devítiletého chlapce, ve východních Čechách zase stromy zastavily provoz na místní železnici. Na jihu Čech pak byly stovky domácností bez proudu.

Padající strom zranil odpoledne také cyklistu na vyjížďce nedaleko obce Ochoz u Brna. Lékaři mu ošetřili hrudník a páteř a převezli jej do Úrazové nemocnice v Brně. Strom patrně shodil na cestu poryv větru. Po příjezdu sanitky byl pětadvacetiletý muž při vědomí. „Utrpěl zhmoždění hrudníku a zad. Záchranáři mu stabilizovali páteř pomocí vakuové matrace a nitrožilně podali potřebné léky,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů.

Několikaminutová vichřice zcela zastavila provoz na železniční trati z Ústí nad Orlicí do Letohradu. Do trolejového vedení totiž popadaly stromy a jejich odstranění bude trvat až do večera. Kvůli silnému větru dnes hasiči na Orlickoústecku a Chrudimsku vyjížděli asi k 20 případům. Odstraňovali stromy spadlé na budovy, silnice a automobily. Vše se obešlo bez zranění.

Zhruba ke dvěma desítkám případů byli přivoláni také hasiči v Olomouckém kraji. Na mnoha místech popadaly stromy a větve na silnice a elektrické dráty. Na Přerovsku strom zatarasil cyklostezku.

Na jihu Čech byla zase kvůli bouřce stovka domácností bez elektřiny. Nejvíce poruch zaznamenali energetici na Táborsku. Do večera by ale měli všechna poškozená vedení opravit.

Větrná smršť ale přesto podstatně více trápila země na západě Evropy. V noci na dnešek si na severu Francie vyžádala životy tří lidí, zraněno bylo devět dalších. Také v Belgii napáchal živel značné škody a vyžádal si lidský život.