Vodní záchranáře živí natáčení filmů a reklam

Praha/Orlík - Vodní záchranáři nedostali v letošním roce od ministerstva zdravotnictví žádné dotace. Zákon totiž pojem vodních záchranářů nezná a činnost tak mohou vykonávat jen dobrovolníci. Stát se ale rozhodl, že podpoří pouze profesionály. Podle ministerstva by jim tedy peníze měli dávat ti, co mají vodní plochy na starosti. Na provoz i materiál si tak dobrovolníci vydělávají například pomocí při sportovních akcích nebo natáčením filmů a reklam. Všichni ale takovou možnost nemají.

„Menší záchranky, které jsou “dál„ od Prahy, s tím každopádně problém mít musí a pro řadu z nich to bude prostě fatální,“ myslí si David Smejkal z Vodní záchranné služby Praha. Mnohde dokonce vodní záchranná služba chybí úplně. Například na Orlické přehradě naposledy zachraňovali dobrovolníci lidské životy před deseti lety.

Starostové přilehlých obcí už přitom léta marně volají po vybudování stanovišť záchranářů. Jednali i s vedením Jihočeského kraje. Vznik vodní záchranky jsou ochotni i finančně podpořit. „V posledních letech zde dochází k mnoha utonutím a úrazům. Vodní záchranná služba by proto byla velice žádoucí,“ domnívá se starosta Orlíku nad Vltavou Jiří Štrajt (nez.). Zatím se ale neví, zda se vůbec podaří sehnat dostatek dobrovolníků.