Zeman po přeběhlících nepátrá, soukromé schůzky komentovat nebude

Praha - Bývalý předseda sociální demokracie Miloš Zeman nepátrá po přeběhlících z řad poslanců ČSSD, kteří by podporovali vládu předsedy ODS Mirka Topolánka. Reagoval tak na informaci internetového deníku Týden.cz, podle níž měl s premiérem Topolánkem vyjednávat o podpoře sociálních demokratů jeho vládě. V rozhovoru pro ČT dále řekl, že své soukromé schůzky komentovat nehodlá. Nicméně skutečnost, zda se s Topolánkem sešel, nepopřel ani nepotvrdil.

„Na žádném setkání ani na mé chalupě ani za mé přítomnosti jinde se nikdy nepropírali poslanci, kteří údajně chtějí přejít na tu či onu stranu, nehledě na to, že já o takových poslancích ani nevím a pokud jsou, tak to pokládám za jejich, nikoliv svoji záležitost,“ komentoval pro ČT informace o vyjednávání o přeběhlících. Pokud se podle něj chce někdo pochlubit, že se s ním mnou sešel, tak ať se klidně pochlubí: „Proti tomu nic nemám.“

Topolánek: Je to součást kampaně proti mé osobě

Podle exkluzivní zprávy internetového deníku Mirek Topolánek tajně vyjednával s Milošem Zemanem. Spolu s Markem Dalíkem a Miroslavem Šloufem údajně jednali o podpoře dalších sociálnědemokratických poslanců pro Topolánkův kabinet. Zveřejněné informace jsou ale podle premiéra součásti kampaně vedené proti jeho osobě. V textové zprávě, kterou zaslal ČT mimo jiné napsal, že Miloš Zeman je poslední žijící sociální demokrat, se kterým nesouhlasí s plným respektem.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř ale podle svých slov o Topolánkových snahách nic neví a uvítal by plošnou podporu všech opozičních poslanců. „O programu Miloše Zemana mám jen informaci, že si údajně koupil nový nafukovací člun, o programu Mirka Topolánka mám informací jen o málo víc,“ řekl.

Paroubek: Pánové si trošku vytahovali trika 

Jiří Paroubek uvedl, že o schůzkách věděl již několik týdnů a nejsou pro něj velkým překvapením a že podobnými tajnými schůzkami bývalých či současných členů ČSSD s Mirkem Topolánkem se necítí ohrožen. „Pánové se prostě sešli a popovídali si. Možná, že si trošku vytahovali trika, no a uvidí se dál,“ řekl ČT.

„Pokud se sejde v srpnu mimořádná schůze poslanecké sněmovny, tak samozřejmě budeme mít také schůzi poslaneckého klubu. Já pevně věřím, že na té schůzi se sejde všech 70 sociálnědemokratických poslanců,“ dodal předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.