Fronty před úřady cizinecké policie se nekrátí, spíše naopak

Praha - Veřejný ochránce práv Otakar Motejl označil nedávno podmínky, za kterých si musí cizinci vyřizovat v České republice víza za ponižující a nedůstojné. Mnozí z nich dokonce přespávají na chodníku, aby si zajistili dobré místo ve frontě a měli jistotu, že se do budovy vůbec dostanou. Často také spoléhají na tzv. zprostředkovatele, kteří fronty vystojí za ně - pochopitelně ne bezplatně. Cizinecká policie opakovaně tvrdí, že se situace zlepší.

„Chodím sem už druhý měsíc. Potřebuji jen kolek pro své vízum a pokaždé mi řeknou, že se na mě už nedostal lístek,“ stěžuje si například jedna z čekajících. Aby měla jistotu, že svou záležitost vyřídí včas, zapsala se raději do pořadníku, kteří si lidé ve frontě sestavují sami. Přední místa na tomto seznamu obsahují tzv. zprostředkovatelé, kteří za poplatek doklady a čekání ve frontě vyřídí.

„To je systémový problém v celém vízovém procesu a při vydávání povolení k pobytu. S podobnými situacemi se setkáváme na ambasádách České republiky v zahraničí, kde je obtížné se bez zprostředkovatelů do budov dostat,“ poznamenává ředitel Organizace na pomoc uprchlíků Martin Rozumek.

Cizinecká policie se snaží, jde to ale ztuha

Zprostředkovatelé si za svou práci berou od pěti set do dvou tisíc korun. Při nedávné policejní razii v Praze bylo dvacet těch, kteří si takto „přivydělávají“, zadrženo, obviněn ale nebyl nikdo. „Je těžké to dokázat,“ krčí rameny šéf cizinecké policie Vladislav Husák. Dodává však, že by se situace měla řešit: „Máme v plánu připravit call centrum, kde si bude žadatel moci zablokovat místo pro agendu, kterou si chce vyřídit.“

Vzhledem k tomu, že za posledních sedm let se počet cizinců jen v Praze zdvojnásobil, policie žádá také rozšíření řad zaměstnanců a další pracoviště. Husák odhaduje, že situace by se mohla uklidnit do začátku října. Tento týden by se měl sejít s policejním prezidentem a ministrem vnitra.