Česku hrozí epidemie žloutenky typu A

Praha - České republice hrozí epidemie žloutenky typu A známé jako nemoc špinavých rukou. V Praze a Středočeském kraji už dokonce vypukla. Za krátkou dobu se tu zdvojnásobil počet nakažených. Nejrychleji se šíří mezi narkomany a odborníci varují, že se situace může ještě zhoršit.

Loni se hepatitidou typu A nakazilo za celý rok 128 lidí, letos už hygienici napočítali 130 nemocných. Ve skutečnosti jich ale může být mnohem víc. Inkubační doba se totiž pohybuje mezi dvěma až sedmi týdny.

Mezi symptomy tohoto typu žloutenky patří nechutenství, zvracení a průjem. Pacienti proto často netuší, že jde o tak závažné onemocnění. „První, čeho si všimnou, je tmavá moč,“ popisuje příznak primářka infekčního oddělení FN Motol Jiřina Hobstová.

Nejvíc nakažliví jsou lidé na začátku nemoci. Riziko hrozí především v hromadných prostředcích a na veřejných záchodcích. Hygienici teď za jednu z nejhorších tras označují cestu vlakem mezi Prahou a Kolínem. Ve Středních Čechách je dvakrát víc nakažených než loni.

Polovina nakažených žloutenkou typu A jsou narkomani. „Jsme si toho vědomi, proto se přistoupilo k očkování rizikových skupin,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Praha začala s očkováním v polovině července a stát nakoupil pro tyto účely 1500 vakcín. Zatím ale použil jenom třetinu.

Hygienici a ministerstvo zdravotnictví doufají, že se jim během následujících týdnů podaří očkováním počty nově nakažených snížit. Jinak by se Česko mohlo dostat do podobné situace jako před deseti lety, kdy se nakazilo během jednoho roku přes devět set lidí.

Typy žloutenky

  • Hepatitida typu A - příznaky zpočátku připomínají chřipku, dostaví se únava, nechutenství, slabost, teploty, bolesti zad a břicha nebo hubnutí, zežloutnutí kůže není pravidlem; přenáší se špinavýma rukama a potravinami; lze proti ní očkovat
  • Hepatitida typu B - zpočátku nemusí být žádné příznaky; u části nemocných může nemoc přejít do chronické fáze, končí zničením jater, cirhózou nebo rakovinou jater; přenáší se krví, pohlavním stykem, z matky na plod; lze proti ní očkovat; častý u injekčních uživatelů drog 
  • Hepatitida typu C - podobný jako typ B, týká se hlavně injekčních uživatelů drog, nelze proti němu očkovat 
  • Hepatitida typu D - nejde o samostatné onemocnění, virus D se objevuje někdy společně v virem B 
  • Hepatitida typu E - šíří se podobně jako typ A, nakazit se lze především v zahraničí na exotické dovolené; nepřechází do chronické fáze; neexistuje proti ní očkování

                                                                        (zdroj ČTK)