Do Česka přijdou bouřky s přívalovými dešti

Praha - České republice budou od dnešního večera a v pátek hrozit bouřky. Místy je budou doprovázet přívalové deště s kroupami a nárazy větru o síle 90 kilometrů v hodině. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) označil bouřky vysokým stupněm nebezpečí.

Od dnešních 20:00 do pátečních 10:00 si na ně budou muset dát lidé pozor v Čechách, v pátek od 06:00 do 20:00 jimi bude ohrožena Morava a Slezsko. Podle meteorologů budou bouřky v Čechách hrozit hlavně v noci a v pátek ráno, na Moravě a ve Slezsku pak v průběhu pátku. Ojediněle mohou být doprovázeny přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 milimetrů.

Meteorologové občany upozorňují, že pokud je bouřka zastihne v přírodě, měli by se uchýlit do nižších poloh - ne však do blízkosti větších stromů či stožárů. Právě na to v minulých dnech doplatilo několik lidí. Například minulý týden zabil blesk šestašedesátiletého muže a zranil jeho o deset let mladší ženu. Bouřka je zastihla na vrchu Prenet nedaleko Nýrska, oba se zřejmě snažili schovat pod stromy.

O týden dříve popálil blesk patnáctiletého chlapce v Hranicích na Přerovsku. Zasáhl i osmnáctiletého mladíka u Rudíkova na Třebíčsku, který ve vážném stavu skončil v nemocnici.