ČSSD chce v novele policejní reformy změnit obecní policii

Praha - Opoziční ČSSD zřejmě v rámci novely, která má vrátit obecním strážníkům možnost měřit rychlost na silnicích, navrhne změny ve fungování městských policií. Chce například posílit jejich kontrolu a upravit pravidla pro přijímání nových strážníků.

Podle poslance a bezpečnostního experta ČSSD Jeronýma Tejce se strana nechce spokojit s tím, že vláda v policejní reformě „opraví“ pouze jeden či dva paragrafy. K novele silničního zákona, kterou chce v září předložit ministr vnitra Ivan Langer, prý podají pozměňovací návrhy, které budou řešit pravomoci obecních policií. Podle Tejce by měly být obecní policie pod lepší kontrolou. Přísnější by měla být také pravidla pro přijímání strážníků do služby. Podmínkou by mělo například být, že uchazeči o práci městského policisty, mají čistý trestní rejstřík.

Debata a hlasování o nové podobě městských policií se do sněmovny kvůli návrhům ČSSD zřejmě vrátí s novelou, kterou ministr chystá kvůli sporu o to, zda mají strážníci měřit rychlost na silnicích. Podle červnového rozhodnutí sněmovny by o toto právo obecní policie od příštího roku přišly. Zástupci obcí a měst poslanecký návrh ostře kritizovali. Langer později slíbil, že v září předloží sněmovně novelu silničního zákona, která pravomoc měřit rychlost obcím znovu vrátí.

Jasné ale není, jaké podmínky parlament pro měření rychlosti obcím stanoví. Senátoři například požadovali, aby obecní policie mohla měřit rychlost jen v zastavěných částech obce v součinnosti s republikovou policií. Měřené úseky mají být viditelně označeny příslušnou dopravní značkou a měření má sloužit hlavně ke zvýšení bezpečnosti. Klas zase chce, aby obce zisky z pokut odevzdávaly do státního rozpočtu, což starostové odmítají.

Vydáno pod