Svědci o týrání v Bílině: Dunkovi se o děti starali špatně

Teplice - Okresní soud v Teplicích pokračuje v hlavním líčení s manželi Dunkovými z Bíliny, kteří jsou obžalováni z týrání svých dětí a zanedbání péče o ně. Soud dnes zatím vyslechl sociální pracovnici teplického magistrátu a ošetřující lékařku dětí, podle kterých nebyla péče manželů o děti dostatečná.

Podle lékařky se rodiče vždy ohrazovali proti nějakému doporučení - zpravidla reagovali slovy, že vědí, jak se o děti postarat. Pod tlakem lékařky a sociálních pracovníků ale byli donuceni, aby splnili alespoň péči o děti dle zákona. Přesto nedocházeli k doporučeným vyšetřením, některá absolvovali až po urgencích lékařů.

Zřejmě týrané děti jsou mírně zaostalé. Dunkovi si myslí, že zejména opožděný vývoj staršího chlapce zavinilo několik operací, které prodělal, a nikoli zanedbaná výchova. Podle sociální pracovnice však byly děti vždy při její návštěvě zamčené v nevětraném pokoji. „Matka vždy uváděla jako důvod, že vaří a nechce, aby se děti opařili,“ uvedla sociální pracovnice u soudu. Po pokusu o kontakt zase říkala Dunková sociální pracovnici, aby děti nehladila, že budou zkažené a rozmazlené.

Sousedi týrání potvrdili a zřejmě i nahlásili

Podle svědectví sousedů bývaly děti často zamčené, v bytě často plakaly a péče rodičů o ně byla katastrofální. Dunkovi měli údajně pro děti jen jeden kočárek. V zimě, když šli na procházku, bývaly děti často nedostatečně oblečené.

Na údajné týrání dětí policisté a sociální pracovníci přišli letos v lednu, kdy je na případ upozornil anonymní telefonát. Dva nejstarší syny, kterým tehdy byly čtyři a tři roky, našli zamčené v neosvětlené komoře. V ní byla pouze matrace, děti tam ležely mezi špínou a výkaly. Starší z nich měl viditelnou bouli na hlavě a jizvy od kousání na rukou. Sociální pracovnice děti rodině odebraly a předaly je do kojeneckého ústavu.

Soud původní obžalobu z ohrožování výchovy mládeže překvalifikoval na týrání svěřené osoby. Matce tak hrozí až osm let vězení a otci jako recidivistovi až 10,5 roku. Oba jakékoli zanedbávání či týrání dětí popírají.