Gruzie v bojích o Jižní Osetii používala i české zbraně

Praha - Česko patřilo, podle dnešního vydání deníku Právo, v uplynulých dvou letech mezi hlavní dodavatele tanků, samohybných děl a dělostřelectva do Gruzie. Z údajů ruského ministerstva obrany, které zveřejnil list Komsomolskaja pravda, dále vyplývá, že Česko dodalo Gruzii také raketomety. Moskva obviňuje Gruzínce, že právě palbou z tanků a raketometů masakrovali obyvatele Cchinvali. České ministerstvo zahraničí  se k vývozu zbraní v úterý nevyjádřilo s tím, že podle něj spadá věc pod Licenční správu ministerstva průmyslu a obchodu.

Na jihoosetínské pozice se podle Moskvy střílelo z českých kaťuší. RM-70 Grad, původně sovětské raketomety na podvozku Tatra, vynikají mimořádnou palebnou silou a rozhodně nepatří mezi přesné zbraně. Gruzie jich má 48, šest z nich získala podle ruských údajů z Česka. Česko také mělo být největším dodavatelem tanků. Z armádních přebytků jich do Gruzie poslalo 175, dále 24 houfnic Dana a 36 děl D-30. Před šesti lety povolilo Ministerstvo průmyslu a obchodu vývoz bitevníků SU-25, ty jsou teď jedinými bojovými letadly, kterými Gruzie disponuje. Gruzie také patří k potenciálním zákazníkům pro letadla L-159.

Jiří Čunek

„Gruzie je námi vnímaná jako země svéprávná, která usiluje o vstup do NATO a do evropských struktur a jako taková není na seznamu  zemí, se kterými není možné obchodovat.“

Podle ruských údajů se jedná o 120 tanků T-54/55 a 55 tanků T-72. Zatímco T-55 jsou pro moderní operace zastaralé, proti chabým silám typu jihoosetinské separatistické armády to mohou být účinné zbraně. Naopak T-72 jsou nejmodernější tanky, které má ve své výzbroji česká armáda.

Větší kvanta zbraní prodaly Gruzii také Spojené státy, Bulharsko, Maďarsko, Řecko, Izrael a Bosna.

Hodnota prodeje zbraní do Gruzie vzrostla podle statistik ministerstva zahraničí (MZV) od roku 2003 do roku 2006 z 1,3 milionu eur (32 milionů korun) na více než 6 milionů eur (asi 144 milionů eur). V roce 2007 byly do Gruzie podle mluvčího MPO Tomáše Bartovského vyvezeny zbraně a speciální materiál za celkem 13.244 milionů eur (téměř 317 milionů korun). Téměř 99 procent z tohoto objemu bylo určeno pro gruzínské ozbrojené síly, tedy pro pozemní armádu, letectvo a námořnictvo.

Již dříve, v letech 2002 a 2003, byl Licenční správou MPO povolen vývoz letounů SU-25 ze zásob armády ČR. Právo uvádí, že letouny SU-25 jsou páteří gruzínské armády.