Řidičova bezohlednost stála ve Zlíně život mladého cyklistu

Zlín - Šestadvacetiletý cyklista zemřel v noci na dnešek při nehodě na Zlínsku, která se stala na silnici ve směru od Lukova k Lesnímu hřbitovu na Kudlově. Osmačtyřicetiletý řidič ze Zlína ve vysoké rychlosti nezvládl svůj vůz Škoda Octavia, dostal v levotočivé zatáčce smyk a narazil do cyklisty, který jel před ním. Mladík na místě zemřel, šofér utrpěl jen lehké zranění, informovala mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

„Řidiče osobního auta podezříváme z těžké újmy na zdraví s následkem smrti. Za tento trestný čin zákon ukládá trest odnětí svobody až na pět let,“ poznamenala Bartíková. Dodala, že havarovaný automobil jel po střetu s cyklistou ještě dalších šedesát metrů, než se zastavil o blízký rodinný dům a vůz, který zde parkoval.

V tomto roce jde už o druhé smrtelné zranění cyklisty na Zlínsku. První případ se stal koncem dubna ve Valašských Kloboukách, kde třiaosmdesátiletého cyklistu srazilo předjíždějící nákladní auto. Celkem se v regionu letos stalo 60 dopravních nehod, jejichž účastníkem byli cyklisté. Jedenáct z nich utrpělo těžká zranění, dalších čtyřiatřicet lehká. Loni se za stejné období na Zlínsku stalo o 13 nehod tohoto typu více, zemřel při nich jeden cyklista.

Letos na silnicích Zlínského kraje zahynulo 24 lidí. Po sedmi obětech registrují policisté na Vsetínsku a Zlínsku, šest osob zemřelo na silnicích Kroměřížska. Slovácko se čtyřmi mrtvými vychází z této statistiky nejlépe. Loni policie v kraji evidovala celkem 61 obětí dopravních nehod, v roce 2006 jich přitom bylo 42.