Ústecký kraj a Sasko postaví silnici přes Krušné hory

Ústí nad Labem - Novou silnici, která spojí Český Jiřetín na Mostecku a sousední německou obec Deutsch-Georgental, postaví Ústecký kraj a Sasko. Německá strana si již vybrala jednu z navrhovaných variant silnice, v letošním roce se začne pracovat na projektu, sdělila Naďa Kocábková z tiskového oddělení kraje. Stavba nové silnice Ústecký kraj přijde na zhruba 20 milionů korun.

Nová silnice, na kterou již měl kraj připravených přes 2,5 milionu korun, oproti původním plánům naopak nespojí České Hamry na Chomutovsku s nedalekým Hammerunterwiesenthalem. Kocábková vysvětlila, že německá strana Ústecký kraj informovala o tom, že by stavba silnice na jejich straně hranice stála mnoho peněz, protože by kvůli ní musela přeložit úzkokolejnou trať a přestavět křižovatku. Proto od společného projektu ustoupila.

Od vstupu Česka do schengenského prostoru se mezi Ústeckým krajem a Saskem podařilo otevřít tři nové silnice. Lidé jedoucí z Čech do Německa již mohou využívat silnice mezi Varnsdorfem a Grosschönau, Jiříkovem a Ebersbachem a z Filipova do Neugersdorfu. Připravují se i další projekty, například spojení z Dolní Poustevny do Sebnitz. Krom silnic je v plánu i vybudování nového železničního spojení mezi Dolní Poustevnou a Seibnitz. Trať, která zde v minulosti vedla, by měla být zprovozněna v září příštího roku.