Stávkující lékaři uspěli

Praha - Praktičtí lékaři, kteří včera kvůli nízkým platbám od pojišťoven zavřeli své ordinace, dostanou, co chtěli. Pojišťovny jim slíbily, že od příštího roku budou mít více peněz. Novou dohodu mají se zástupci praktiků podepsat v pátek. Ne všichni ale s její podobou souhlasí.

„Prodělali jsme cosi jako referendum, jestli lékaři přijmou nebo nepřijmou navrhovanou výši plateb od pojišťoven,“ řekl České televizi místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek. Většina chce podle něj nabídku přijmout. „V rámci republiky jsme řídili určitý tlak, který byl nutný k tomu, abychom došli ke kompromisu. Pokud dojde v některém regionu k vyšším výbojům, ať se zkusí domluvit na jiných smlouvách.“

 A takové regiony jsou. Nová dohoda, která má měsíční platbu za pacienta zvýšit z 36 na zhruba 42 korun, se nelíbí například doktorům ze Zlínska nebo Jihlavska. Jsou proto připravení na další, větší protesty.

I ti spokojenější praktici ale nesouhlasí s cenou za body, které dostávají za provedenou péči. VZP navrhuje 92 haléřů – lékaři jednu korunu za bod. „Řeč ekonomiky je jasná - není dotatek peněz na to, abychom dali 42 korun na pacienta, a ještě k tomu dali za bod korunu,“ vysvětluje mluvčí pojišťovny Jana Víšková.

Pokud se lékaři nedohodnou na definitivní podobě financování praktiků a pediatrů, bude muset rozhodnout ministerstvo zdravotnictví.

Vydáno pod