Trest za hrubé zacházení s koňmi pro kladrubského vozataje Nesvačila

Kladruby - Proslulý hřebčín v Kladrubech má mezinárodní ostudu. Jeho vozataj a zároveň český reprezentant Jiří Nesvačil ml. si za hrubé zacházení s koňmi odvezl ze závodů v zahraničí už třetí napomenutí. Tentokrát z Rakouska.

Podle vydavatele časopisu Jezdec Cyrila Neumanna je hranice týrání koní nejasná. „Kodex chování ke koni je ale stanoven pro všechny disciplíny jezdeckého sportu jasně. Každý, kdo má pocit, že byl svědkem takového zacházení, má povinnost případ nahlásit,“ dodává.

Na závodech chování jezdců ke koním pozorně sledují rozhodčí. „V cíli každé terénní jízdy je rozhodčí, popřípadě také veterinář, který posoudí, jestli závodník použil bič v souladu s pravidly, nebo jestli už se dostal za hranici hrubosti,“ popisuje v Událostech, komentářích rozhodčí mezinárodní jezdecké federace Jan Schwarz. Takové případy pak dál zkoumá několik dalších komisařů, kteří finálně rozhodují o tom, zda se skutečně jednalo o hrubé zacházení se zvířetem. Koně Jiřího Nesvačila podle veterinářů známky neúměrného bičování vykazovali. Sám vozataj nakonec přiznává, že to s bičem přehnal. „V jedné překážce, kde koně váhali do vody, jsem asi trochu přitlačil.“

Případy potrestání jezdce pro nadměrné používání biče nejsou ale výjimkou v Česku, ani v zahraničí. „Je to adrenalin, někdy se ten jezdec bohužel neudrží,“ vysvětluje rozhodčí Schwarz příčiny chování některých závodníků. „Byl jsem tím překvapen, rodina Nesvačilů se už dlouho zabývá jízdami spřežení a nikdy jsem se u nich s takovým chováním nesetkal,“ hájí potrestaného závodníka Schwarz. Za Nesvačilem stojí i ředitelka kladrubského hřebčína Lenka Gotthardová: „Jiní jezdci jezdí tvrdším způsobem a Jiří Nesvačil jezdí s koňmi velice dobře.“ Jeho potrestání také vysvětluje tím, že mu nepřál jeden ze zahraničních arbitrů. Pro trest Nesvačila hlasoval v Rakousku také český zástupce ve sboru rozhodčích Jiří Kunát. Zároveň ale navrhoval mírný trest, aby český reprezentant mohl startovat v dalším důležitém závodě v Polsku. Neumann proto přiznává možný střet zájmů českého rozhodčího na mezinárodním poli: „Já panu Kunátovi jeho pozici nezávidím. To, že se všichni v českém jezdeckém sportu znají, může být do jisté míry komplikací.“

Bič je povinnou součástí výstroje, jezdec nebo vozataj ho proto musí mít v ruce. V opačném případě ho rozhodčí penalizují trestnými body. To, jak s ním zacházet, jasně vysvětlují pravidla. Jemné pobídky pomocí biče jsou běžné ve všech jezdeckých disciplínách. Pokud jsou ale na zvířeti zjevné známky razantního zásahu, rozhodčí chování jezdce označují za hrubost. „Je dobře, že se o případ Jiřího Nesvačila zajímá Česká televize. Jezdectví začíná být u nás pod drobnohledem a to je signálem pro jezdce, aby své chování vůči koním umravnili,“ dodává Neumann.