Češi utratí za drogy 7,5 miliardy korun ročně

Praha - Až sedm a půl miliardy korun ročně utratí podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) Češi za drogy. Částka odpovídá zhruba patnácti tunám narkotik. Státní správa se snaží konzumaci drog mírnit. Například v roce 2005 uvolnila na boj proti nim téměř 400 milionů korun.

Marihuana a extáze kralují už několik let českému žebříčku nejoblíbenějších drog. Například s marihuanou ročně experimentuje několik milionů Čechů. Její spotřeba přesahuje ročně deset tun. S heroinem nebo pervitinem si už zahrává méně lidí. Přesto se počet závislých na tvrdých drogách odhaduje na 32 tisíc. „Podle odhadů ČSÚ Češi spotřebují drogy za sedm a půl miliard korun ročně, z toho 6 miliard korun vydají za nákup drog a za miliardu a půl si vypěstují nebo vyrobí drogy pro další spotřebu,“ uvedl Jiří Vopravil z ČSÚ. Psycholog a expert na drogovou problematiku Ivan Douda z Drop Inu si ale myslí, že je ve skutečnosti částka vydaná za drogy daleko vyšší: „To číslo je velmi optimistické, myslím, že je to daleko víc.“

Podle Marka Blažejovského z Národní protidrogové centrály lze předpokládat neutuchající zájem překupníků drog o českou klientelu, neboť i v souvislosti se zlepšující se životní úrovní našeho obyvatelstva se zvyšuje i jeho kupní síla.

Odborníci navíc varují před dalším nebezpečím. Pouliční ceny drog šly v posledních letech velmi dolů. Třeba tzv. taneční droga Extáze se dnes dá pořídit za pouhých 50 korun. Levnější je i kokain - gram vyjde na 1 500. „Klesla i poptávka po některých drogách, takže se musela snížit i cena. Drogový trh reaguje cenově velmi pružně na situaci v celé populaci,“ odůvodňuje pokles ceny narkotik Douda.

V roce 2005 stát ze svého rozpočtu na protidrogovou politiku vyčlenil 250 milionů korun. A pomáhají i kraje a obce, které ze svých pokladen v témže roce uvolnily 150 milionů. A kde peníze nacházejí uplatnění? Například ministerstvo školství se zaměřuje na prevenci. Svými programy se snaží, aby lidé vůbec s drogami nezačínali. „Ministerstvo zdravotnictví se věnuje výhradně léčbě, ministerstvo práce a sociálních věcí financuje různé typy sociálních služeb, například terapeutické komunity,“ uvedl národní koordinátor protidrogové politiky Kamil Kalina.

Do budoucna ale na boj proti drogám tolik peněz nebude. Rozpočet státu - kvůli stabilizaci veřejných financí - na drogově závislé počítá s nižšími sumami. A rozpočty krajů a měst díru nezalepí.

Vydáno pod