Rozsudek nad manažery fondů Trend a Mercia: Hálek dostal sedm let

Hradec Králové - Královehradecký krajský soud uznal vinnými deset z jedenácti bývalých manažerů investičních fondů Trend a Mercia. Jednoho obžaloby zprostil. Manažeři kolem Miroslava Hálka měli podle obžaloby vytunelovat ze dvou akciových fondů majetek za 1,4 miliardy korun. Šest z nich hradecký soud poslal za mříže. Ve vězení stráví od tří do sedmi let. Další čtyři obžalovaní dostali podmíněné tresty.

Nejvyšší trest uložil soud Miroslavu Hálkovi, který je označován za hlavu skupiny. Odsouzení mají také fondům zaplatit náhradu škody ve výši několika stovek milionů. Soud jim rovněž zakázal působení ve vedení obchodních společností na dobu tří až deseti let.

"Uznáváme, že to byla doba pro podnikání nelehká. Ale v dané věci to bylo ve stádiu, kdy se nejednalo o riziko, které by šlo tolerovat, bylo to souvislé jednání," uvedl ve zdůvodnění předseda soudního senátu Luboš Sovák.

Dnešní verdikt není pravomocný. Část obžalovaných manažerů se už proti němu odvolala, někteří si ale ponechali lhůtu na rozmyšlenou. K nim patří i státní zástupce František Fíla. „Rozsudek potvrdil naše závěry,“ vyjádřil spokojenost s rozsudkem.

Hálek naopak se soudním verdiktem nesouhlasí a svou vinu odmítá. "Dokazování jednoznačně potvrdilo, že tvrzení obžaloby jsou v rozporu se skutečností a že celé trestní stíhání bylo od začátku zmanipulováno," komentoval dnešní soud. Znalecký posudek označil za neodborný, jeho zpracovatelé prý o kapitálovém trhu nic nevědí. Podle něho byly také do spisu zařazeny zfalšované podklady a byl ovlivňován policií.

Kolik na kolik

výše trestu:

  • sedm let nepodmíněně - Miroslav Hálek
  • tři roky nepodmíněně - Jan Cholasta, Petr Šrejtr, Luděk Špriňar, Miroslav Vlastník, Libor Páv
  • tři roky podmíněně, s odkladem na pět let - Michal Plachta, Petr Kožený
  • dva roky podmíněně, s odkladem na tři roky - Jiří Trnka, Václav Dius

Zákaz činosti

  • deset let - Miroslav Hálek 
  • pět let - 7 obžalovaných
  • tři roky - 2 obžalovaní

Komplikované vyšetřování

Celou kauzou se královéhradecký soud zabývá už dva a půl roku, po devíti letech vyšetřování. Trestní spis má kolem 20 tisíc stran. Na vynesení rozsudku si předseda soudního senátu vyhradil dva dny.

Vyšetřování zřejmě nejrozsáhlejšího případu tunelování v Česku provázely komplikace, například bývalý vyšetřovatel Blahoslav Kavka se roku 2000 z dosud neznámých příčin zastřelil. Bývalý hradecký žalobce Vladislav Kusala, který na případ dohlížel, ve stejném roce na funkci rezignoval. Případ byl pak převeden nejprve z východních Čech do jižních, v roce 2002 se ho ujal republikový úřad vyšetřování v Praze.

Cesta tunelem

Fond Trend založili hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl. V polovině devatesátých let ho získala Hálkova společnost Královéhradecká brokerská. Z fondu poté zmizely nejcennější akcie, mezi které patřil například podíl v pražském obchodním domě Kotva. Trend také uzavíral nevýhodné smlouvy.

Podobný osud potkal i fond Mercia, nad kterým obžalovaní získali kontrolu v polovině 90. let. Kocáb s Kratochvílem teď vystupovali před soudem v roli svědků.

Trend není jediný…

  • Harvardské investiční  fondy: 16 miliard korun
  • KTP Quantum: 3,5 miliardy korun
  • CS Fondy: 1,39 miliard korun
  • Private Investors: 1 miliarda korun
  • Progres Incest: 0,5 miliardy korun

*více o fondech a škodách najdete v dokumentu