Za léčení a léky utratili Češi loni 28 miliard

Praha - Za zdravotní péči a léky zaplatili Češi z vlastní kapsy 28 miliard. Jde o částku "navrch" nad platby zdravotního pojištění. Zatímco v roce 2003 si pacienti na léčení a léky připlatili 19,6, loni to bylo 27,9 miliard, což tvoří osminu všech peněz, které zdravotnictví loni spotřebovalo. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Celkové - soukromé i veřejné - výdaje na zdravotnictví dosáhly loni téměř 231 miliard korun. Největší část peněz do něj dávají zdravotní pojišťovny. Mezi roky 2003 a 2007 stoupla jejich vydání na zdravotní péči z přibližně 152 miliard na téměř 186 miliard korun.

A bude hůř…

Soukromá vydání od letošního roku ještě vzrostla, protože lidé nově platí regulační poplatky u lékaře, v nemocnicích a lékárnách. Zdravotní pojišťovny evidují za prvních sedm měsíců roku na poplatcích přes čtyři miliardy korun.

Kolik a za co platili Češi v lékárnách (2007)

  • Lékárny přijaly 95 milionů receptů (o šest milionů více než v roce 2006)
  • Na jeden recept připadalo v průměru léčiva za 445 Kč
  • Jednomu poukazu na zdravotnické prostředky odpovídala hodnota 950 Kč
  • Doplatek na recept byl v průměru 87 Kč
  • doplatky na jednoho obyvatele ČR (s receptem): 772 Kč
  • doplatky na jednoho obyvatele ČR (bez receptu): 643 Kč

Poplatky rozdělují politické strany

Poplatky se před i po jejich zavedení od ledna 2008 staly poměrně častým předmětem sporů mezi politickými stranami. Zatímco nejsilnější vládní strana - občanští demokraté - je pro nejpřísnější verzi, její koaliční partneři - zelení a lidovci - si prosadili osvobození od poplatků pro některé skupiny, například novorozence. Platit za pobyt v porodnici nemusí od prvního srpna. Opozice by regulační platby zrušila nejraději úplně.

Ministerstvo zdravotnictví se ale zatím k žádným dalším výjimkám nechystá, minimálně do ledna příštího roku, kdy by mělo proběhnout vyhodnocení poplatků. Podle šéfa resortu Tomáše Julínka fungují velmi dobře.

Zdravotnické poplatky
Zdroj: ČT24