Stanice metra Národní třída bude na rok a půl uzavřena

Praha - Stanice pražského metra na Národní třídě bude kvůli plánované výstavbě zřejmě již od podzimu na jeden a půl roku uzavřena. Celková investice by měla dosáhnout čtyř miliard korun. Informoval server Novinky.cz a Právo.

Výstavba nového multifunkčního Copa Centra Národní omezí na celou dobu výstavby dopravu. Stanice metra B se uzavře a vlaky tudy budou jen projíždět, tramvaje po Národní projedou bez omezení.

„Je předčasné mluvit o konkrétních dopravních opatřeních, zatím nebylo vydáno stavební povolení, ale rady, jaké alternativní dopravní trasy využít, cestujícím včas dáme,“ řekl mluvčí Dopravního podniku Ondřej Pečený. „Vzhledem k tak rozsáhlým pracím je částečné omezení dopravy nevyhnutelné,“ uvedl radní pro územní rozvoj Filip Dvořák.

Objekt Copa Centra má přeměnit nynější nevzhlednou lokalitu. V prostranství mezi ulicemi Spálená, Charvátova, Vladislavova a Purkyňova budou postaveny byty, kanceláře či pasáže s obchody. Zmizí také současný vstup do stanice metra a na jeho místě vznikne v podzemním patře nový moderní vstup, který bude součástí komplexu budov. Vestibul metra se přesune do podzemí.

Projekt je nyní ve fázi řízení o udělení stavebního povolení. Zahájení stavby závisí na tom, kdy bude uděleno.

Investor slibuje, že výstavba bude mít minimální dopad na obyvatele okolních domů. Stavba bude zabezpečena čtyřmetrovou protihlukovou stěnou.