ČSSD chce vyšetření události v Gruzii, lidovci odchod Rusů

Praha - Sociální demokraté chtějí, aby okolnosti rusko-gruzínského konfliktu vyšetřila nezávislá mezinárodní komise. Předseda strany Jiří Paroubek si myslí, že s Ruskem je třeba vést o situaci na Kavkaze dialog a vyšetřen by měl být i postup gruzínské armády v Jižní Osetii. Stanovisko k situaci v Gruzii dnes přijalo i vedení vládní KDU-ČSL. Podle lidovců by ruská vojska měla neprodleně opustit území Gruzie.

„Útok gruzínské armády na Jižní Osetii byl velmi unáhlený. Bylo by dobré, kdyby se ty věci vyšetřily,“ řekl Paroubek. Národnostní situace na Kavkaze je podle něj velmi složitá, a není proto moudré přijímat ke konfliktu mezi Ruskem a Gruzií unáhlená stanoviska. Teprve objektivní informace od nezávislé mezinárodní komise podle něj mohou být základem pro řešení situace.

Chybou by podle Paroubka bylo vylučovat Rusko kvůli jeho vojenským akcím v Gruzii z mezinárodních organizací. „Jsme znepokojeni tím, že se objevují jak v Rusku, tak ve Spojených státech politici, kteří by rádi vrátili věci do doby studené války,“ řekl. Evropská unie by podle Paroubka naopak s Ruskem měla vést vytrvalý dialog. Česká vláda by se měla sebekriticky zamyslet nad tím, jak vývoj na Kavkaze ovlivnilo nedávné uznání nezávislého Kosova, dodal. „Varovali jsme před tím, jaký problém to může znamenat v některých částech světa,“ uvedl.

Lidovci: Není možné, aby stát vstupoval vojenskou silou na území jiného státu 

K situaci v Gruzii dnes přijalo stanovisko také vedení vládní KDU-ČSL. „Pokud bych ho měl zjednodušit, pak jsme si vědomi toho, že není možné, aby cizí stát vstupoval na území jiného státu nepozván a ještě k tomu vojenskou silou. Řekli jsme zcela jasně, že vojska, která nemají mírový mandát mezinárodní, tak musí neprodleně opustit území Gruzie,“ řekl lidovec Pavel Severa. Dokument podle něj formuluje i žádost, aby se zabránilo humanitárním katastrofám. Názor obsažený v usnesení budou podle Severy ministři KDU-ČSL deklarovat ve vládě.

V Bruselu dnes o situaci v Gruzii jednají ministři zahraničí NATO. Na úvod schůzky vyzvali Rusko k urychlenému stažení z gruzínského území. Není vyloučeno, že na přetřes přijdou úvahy o možnosti zrušit Radu NATO-Rusko.

Ruští vojáci se prý zatím přes sliby ruské vlády nezačali stahovat z gruzínského území. Rusko však tvrdí opak a viní Gruzii z porušování příměří. Ruská armáda dnes také uvedla, že západní válečné lodě plánují do konce srpna vplout do Černého moře. Rusové zároveň popřeli, že by do Jižní Osetie přesunuli zařízení na odpalování raket a že by chtěli svou baltskou flotilu vyzbrojit jadernými zbraněmi.

Mapa
Zdroj: ČT24