V Česku se rozmáhají bezpečnostní kamerové systémy

Praha - České domy čím dál častěji hlídají kamerové systémy. Pro řadu lidí je to nejsnazší způsob, jak chránit svůj majetek. Úřad pro ochranu osobních údajů ale varuje – pokud váš dům hlídají kamery se záznamem, ze zákona se na vás vztahují i pravidla a povinnosti.

Čím dál víc Čechů považuje za nejlepší ochranu svého majetku bezpečnostní kamerový systém. Studené oko kamery dnes proto hledí ze stále většího počtu domů. „Lidé mají strach o svůj majetek. Cítí, že dnes už není dostatečným zabezpečením objektu pouze zabezpečovací systém. Kamera je prostě dobrý doplněk,“ poznamenal prodejce kamerových systémů David Capoušek.

Největší zájem je o kamery se záznamem. Pokud ovšem kamera zaznamenává zvuk a obraz, musí se jejich majitel řídit zákonem o ochraně osobních údajů. Ten mimo jiné říká, že lidé v záběru by měli vědět, že mohou být nahráváni. Záznam by navíc neměl být uchováván déle, než je nutné a měl by být chráněn před neoprávněným přístupem.

Člověk, který používá bezpečnostní systém se záznamovým zařízením, musí svou činnost nahlásit Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ten má kontrolu kamerových systémů na starosti. Kromě nepřihlášených kamer se potýká i s jejich nesprávným využíváním. „Kamery jsou nastavovány tak, že někdy pramálo souvisí s ochranou majetku, ke které jsou určeny, ale naopak monitorují pohyb lidí,“ podotkl předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec.

Za nesprávné použití bezpečnostních kamer hrozí jejich majitelům pokuty v řádech desítek až stovek tisíc. Česko přitom prožívá kamerový boom. Jen letos přibylo do registru kamerových systémů 520 nových položek. O 143 víc než za celý loňský rok. Žádný obecný zákon, který by upravoval používání kamerových systémů, však v Česku neexistuje.