Armáda chce letouny L-159 poslat do Afghánistánu

Praha - Armáda chce posílat do zahraničních misí bitevníky L-159 Alca. Od roku 2009 by mohly létat i v Afghánistánu. Bylo by to vůbec poprvé od 2. světové války, co by se české letectvo účastnilo válečného konfliktu. Původně chtěla armáda poslat do Afghánistánu ruské vrtulníky. Na potřebnou modernizaci ale nemá peníze. Bitevníky L-159 mají západní vybavení a velké úpravy nepotřebují.

Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové šlo o iniciativu vojáku: „Naši vojáci s tím sami přišli, že by rádi přispěli v zahraničí právě vzdušnými silami.“ NATO ale žádá spojence především o vrtulníky, podporu bitevními letadly mají v Afghánistánu na starosti hlavně Američané. O užitečnosti českých bitevníku v oblasti pochybuje i český velvyslanec při NATO Štefan Füle: „K dnešnímu dni není na stole požadavek na takové schopnosti, které nabízí český vojenský letoun L-159.“

Letecký expert Martin Velek si naopak myslí, že se dají česká letadla použít například pro značkování cílů a také pro útok na ty cíle, které by mohly rychle zmizet. Výrobce letadel Aero Vodochody zatím Alcy prodal jenom české armádě, případné bojové nasazení vítá. „Věříme, že bojové nasazení letounů L-159 by podpořilo naše marketingové úsilí,“ dodává mluvčí společnosti Vítězslav Kulich.

Účast v zahraniční misi by byla pro české letce prvním bojovým nasazením od 2. světové války. V minulosti se zúčastnili jen ojedinělých zákroků, například ostrých vzletů proti tzv. narušitelům vzdušného prostoru za studené války. „Československé letectvo několikrát donutilo přistát americké špionážní letouny na našem území a dokonce se jim podařil i jeden sestřel,“ doplňuje Jan Šach z Vojenského historického ústavu.

V posledních letech se aliančních misí účastnila jen dopravní letadla a vrtulníky, hlavně na Balkáně. Bitevníků L-159 má česká armáda celkem 24 a jejich piloti patří k nejlépe vycvičeným.