Vietnamská komunita v Česku se pomalu rozrůstá

Praha - Dostatek zaměstnanců rostoucí české ekonomice zajistí už od léta 2009 zelené karty pro ty, kdo v Česku chtějí pracovat. Na tento plán ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase čeká ve Vietnamu přes 200 tisíc česky nebo slovensky mluvících lidí, kteří se dříve vyučili nebo vystudovali v Česku nebo na Slovensku. Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, který byl hostem studia Dobrého rána, lituje, že tuto možnost bude možné využít až v roce 2009. Příliv zahraničních pracovníků mimo jiné i Vietnamců mohl podle jeho názoru ve spoustě podniků již v minulosti zabránit problémům s nedostatkem pracovních sil.

Vietnamská komunita v Česku se pomalu rozrůstá. Zatímco v roce 2000 pobývalo v ČR legálně přes 23 tisíc Vietnamců, letos ke konci července jich byl podle údajů Českého statistického úřadu zhruba dvojnásobek. Povolení k pobytu mělo přes 45 tisíc vietnamských občanů, z nich bezmála 32 tisíc může žít v Česku natrvalo. Vietnamská komunita je po Slovácích a Ukrajincích třetí nejčetnější skupinou cizinců v Česku. Děti do 14 let tvoří více než pětinu této skupiny. Více než třetina dětí, které se v minulých letech v Česku lidem ze zahraničí narodily, přišla na svět právě ve vietnamské komunitě.

Lidé z Vietnamu se dostali do tehdejšího Československa jako studenti či pracovníci v rámci takzvané socialistické pomoci hlavně v 80. letech. Mnozí z nich v zemi zůstali, založili rodiny nebo si po čase přivedli své blízké z vlasti.

Podle Česko-vietnamské společnosti ale Vietnamci v Česku nejsou jen lidé, kteří nabízejí levné zboží či padělky značkových výrobků. Řada z nich založila například restaurace, v poslední době se množí jejich obchody s potravinami a zeleninou. „Do čtyř let nebude v Česku ani jeden stánek, nahradí je malé kamenné obchody nebo i velké supermarkety, které vietnamští obchodníci, kteří sdružují svůj majetek, staví a připravují,“ předpovídá budoucnost vietnamského podnikání v Česku Winter.

Mezi příslušníky komunity jsou i techničtí odborníci a inženýři. Vietnam se podle Wintera příliš nebojí, že by kvalifikovaní Vietnamci odcházeli do ciziny. „Ve Vietnamu ročně vyjde přibližně 280 tisíc vysokoškoláků plynně hovořících třemi světovými jazyky. Vietnam pouští své mladé lidi do ciziny, aby tam získali zkušenosti, oni se pak vracejí a předávají je doma a stát tak bohatne. V současné době například v USA žije 1,2 milionu Vietnamců,“ přibližuje Winter politiku vietnamské vlády.

Vietnamci se snaží integrovat do české společnosti. Česko-vietnamská společnost dosud neúspěšně usiluje o to, aby Vietnamci byli v Česku uznáni jako národnostní menšina. Kromě povinnosti platit daně, zdravotní a sociální pojištění by Vietnamci poté mohli být voleni do zastupitelských orgánů. Druhý problémém Vietnamců je, že u nově narozených dětí v Česku neexistuje možnost zvolit si dvojí občanství.

Vydáno pod