Na obranu půjde méně peněz - reforma armády se protáhne

Praha - Ministryně obrany Vlasta Parkanová představila členům branného výboru ve sněmovně plánovanou transformaci armády. Na obranu půjde méně peněz, masivní propouštění ale vojáky nečeká. Místo toho bude reforma trvat o šest let déle, až do roku 2018. A šetřit se bude jinde - například na civilních zaměstnancích. V příštích letech jich má odejít víc než polovina.

„Nechceme šetřit na vojenských schopnostech. Armády jako takové, jejího poslání a jejích úkolů se škrty v žádném případě týkat nebudou,“ zdůrazňuje ministryně obrany. Armáda má na reformu o čtvrtinu méně peněz, než původně plánovala. Už uzavřené kontrakty omezovat nemůže, teprve připravované projekty ano.

Postihne to například nákup lehkých obrněných vozidel, obnovu dopravního letectva nebo modernizaci vrtulníků. Tedy věci, se kterými se počítalo i pro zahraniční mise. „Budeme muset v centrále NATO vysvětlovat, proč jsme takový závazek učinili a teď z něj couváme,“ konstatuje předseda Výboru pro obranu Jan Vidím.

Ušetřit chce armáda taky na velitelstvích, budou jen dvě a jen s polovinou lidí. Nový návrh reformy pak počítá i s tím, že se za dva roky čeští vojáci společně se Slováky začlení do tzv. bojových skupin Evropské unie pro zásahy v krizových oblastech kdekoli na světě. V roce 2009 pak budou čeští letci hlídat vzdušný prostor nad Pobaltím.

„Mám z toho trochu pocit, že je to nekoncepční materiál, protože neodráží ty věci, které se v současné době dějí, ať už je to personální audit na ministerstvu obrany nebo vyhodnocení první části reformy,“ namítá místopředseda Výboru pro bezpečnost Antonín Seďa.

Koncepce armádní reformy je sice závazným materiálem, není ale vyloučeno, že se bude opět přepracovávat, pokud se v budoucnu změní politická situace.