Schwarzenberg chce vyčlenit 150 milionů na pomoc Gruzii

Brusel - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ve středu vládě navrhne, aby vyčlenila 150 milionů korun na pomoc Gruzii, která se v uplynulých dnech dostala do ozbrojeného konfliktu s Ruskem. Novinářům to šéf české diplomacie řekl po jednání takzvaného předsednického tria EU a americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v Bruselu.

Peníze by měly putovat například na rekonstrukci poničené infrastruktury a Gruzínci by je mohli čerpat v následujících třech letech. Pokud by vláda vyčlenění finančních prostředků schválila, nešlo by o první pomoc této zemi. Česko již do Gruzie poslalo například humanitární pomoc ve formě zdravotnického materiálu.

Konflikt v Gruzii dělí svět i české politiky

V Gruzii se rozhořel krvavý konflikt poté, co se Gruzínci pokusili dobýt separatistickou proruskou Jižní Osetii. Při svém počínání však narazili na ruskou armádu, která na ně zaútočila i mimo sporný region a dosud zůstává na území Gruzie, odkud by se však měla podle závazku Moskvy stáhnout.

Konflikt dělí i české politiky. Zatímco vláda se kloní spíše na stranu Tbilisi, prezident Václav Klaus obvinil z vyvolání střetu právě Gruzínce. Schwarzenberg však na dotaz, zda se hodlá s prezidentem kvůli vyjasnění postojů sejít, odpověděl, že jej k tomu Klaus nevyzval.