Státní zastupitelství potvrdilo další obvinění za únik nahrávky z hotelu Savoy

Praha - Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová potvrdila, že bylo vzneseno další obvinění v kauze videozáznamu z pražského hotelu Savoy. Ten měl zachytit schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa. Žádné další informace k případu ale nebude zastupitelství poskytovat. ČT už minulý týden přinesla informaci, že byl obviněn příslušník civilní rozvědky Petr Bakeš. Zenklová ale tehdy odmítla případ komentovat. Dnes pouze uvedla, že iniciály obviněného jsou P.B.

Bývalý příslušník Úřadu pro zahraniční styky a informace je obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Pokud bude z těchto činů usvědčen, hrozí mu až pět let vězení. Ze stejných činů byl v květnu obviněn i bývalý policista útvaru zvláštních činností Jiří Dvořák.

Právě Dvořák označil Bakeše za příjemce dvou DVD, jejichž části se pak objevily na internetu. Bývalý policista údajně neměl tušení, pro jaké účely má nahrávka sloužit, a žádosti vyhověl, aniž o tom sepsal jakýkoli úřední dokument.

Obviněných může být ještě víc 

Podle informací ČT se policisté zaměřují i na jméno Petra Dimuna, neformálního poradce předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, kterého spolu s bývalým šéfem rozvědky Karlem Randákem obvinil jako první premiér Mirek Topolánek. Podle něj stojí za únikem záznamu ze Šloufovy a Weiglovy schůzky právě oni.

Vyšetřování zatím ale nic takového neprokázalo. „Patnáct důstojníků ÚOOZ sbírá argumenty pro to, aby vytvořili alibi pro premiéra, který rychleji mluví, než myslí,“ reagoval na obvinění Dimun, který spojení s únikem videa odmítá.

Petr Dimun
Zdroj: ČT24