Nejlepší české víno roku zraje ve Velkých Bílovicích

Praha - Na zámek v Dobřichovicích bude vinař Petr Skoupil ještě dlouho vzpomínat. Právě zde se totiž rozhodlo o tom, že díky kvalitě svého vína z Velkých Bílovic obdrží ocenění Vinař roku 2008. Porotci, mezi nimiž seděl i nositel prestižního titulu Mistr vína John Salvi, přitom vybírali z více než tří stovek vzorků. Pořadatelé soutěže o výsledcích exkluzivně informovali Českou televizi.

Skoupilovy předkové začali víno pěstovat už v roce 1852, on sám se při jeho výrobě inspiroval u svých rakouských a francouzských kolegů. Od zisku ocenění, které mu bude slavnostně předáno 30. srpna, si slibuje především navýšení zájmu o vína své produkce. „Konečně lidi poznali perfektní víno,“ dodal Skoupil s úsměvem.

Kvalitu českého vína si pochvaloval i Salvi: „Jsem spokojen, obecně vzato, jsou tady vína velmi vysoké kvality, některá mají kvalitu světovou. Vinaři by měli svoje produkty víc propagovat, sázet při tom hlavně na historii a unikátnost tuzemského vína.“

Celkově se loni v Česku vyrobilo přes 430 tisíc hektolitrů vína. Jen pětina z toho zamířila za hranice. Podle světových odborníků má ale český nápoj na víc. „Pokud se Češi budou umět odlišit od zbytku produkce, vypěstují si svoje odrůdy, česká a moravská vína budou mít ještě větší jiskru a budou zajímavější, úspěch v zahraničí se musí dostavit,“ zdůraznila degustátorka vína Anne Marie Seidlová.