David Černý umístil na Smíchov torzo růžového tanku

Praha - Na pražském Smíchově je od šesté hodiny ranní znovu růžový tank, který z někdejšího symbolu osvobození Prahy vyrobil počátkem 90. let sochař David Černý. Ke 40. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy se rozhodl torzo tohoto tanku přivézt zpátky. Tentokrát má ale tank na sobě také bílý okupační pruh. Černý tak vyjadřuje svůj postoj k současnému chování Ruska nejen v oblasti zahraniční politiky.

„Vzhledem k tomu, co v současné chvíli Rusko dělá, mi tohle přišlo jako možný způsob, jak je na to upozornit,“ podotkl výtvarník. Vybral si právě 40. výročí událostí, které zastavily někdejší reformování socialistické země a lidem v ní připomněly, jak vypadá válka. Účast tehdejšího Sovětského svazu při okupaci dnes někteří politici srovnávají s účastí Ruska na válečném konfliktu v Gruzii.

Politikům se tank nelíbil 

Růžový stroj je torzem připomínajícím někdejší smíchovský tank, který Černý v roce 1991 natřel na růžovo. Po peripetiích s tankem, který se tehdy stal již uměleckým dílem, chtěl Černý umístit na Smíchov alespoň symbolické torzo - politici to ale zamítli. Dnes je torzo i původní tank majetkem Vojenského historického muzea. Torzo je několik let vystaveno v Lázních Bohdaneč na Pardubicku.

Černý jej odtamtud v noci přivezl do Prahy a ráno instaloval do parčíku na náměstí Kinských. Akce, která nebyla nikým povolena, se odehrála rychle - podobně jako před 17 lety jeho natírání na růžovo. Pokud bude tank úředníkům či politikům vadit, není zřejmé, koho budou muset vyzvat k jeho odstranění. Černý není jeho majitelem. Na převoz čtyřtunového torza a jeho instalaci do parku pomocí hydraulického zvedáku si sehnal sponzora.

Druhý tank přijel před muzeum 

Do Prahy se tak dnes dostaly tanky hned dva. Druhý totiž v noci nainstalovalo před své sídlo Národní muzeum, které si tento způsob vybralo jako připomínku ostřelování historické budovy na Václavském náměstí.

Černého pomalovaný tank je pravděpodobně jeho nejznámějším dílem. Na obřím podstavci na Smíchově tento stroj stál od roku 1945 jako připomínka sovětského osvobození Československa. Tank číslo 23, který oproti proklamacím vlastně Prahu nikdy neosvobozoval, v roce 1991 Černý s přáteli přemaloval na růžovo. Tehdy ještě zásah do tohoto památníku dokázal vyvolat emoce - místní zastupitelé tank záhy přetřeli na původní zelenou. To se nelíbilo některým poslancům tehdejšího Federálního shromáždění, kteří tank opět natřeli na růžovo. Tank byl nakonec převezen do Vojenského technického muzea v Lešanech na Benešovsku a podstavec odstraněn.

Vydáno pod