Cheb zvýší bezpečnost chodců na přechodech

Cheb - Chebská radnice chce zvýšit bezpečnost chodců a postupně upravuje osvětlení na více než 20 přechodech. Lepší viditelnost na frekventovaných místech bude město stát několik milionů korun, řekl místostarosta Chebu Miroslav Plevný.

Zatím se městu podařilo zlepšit osvětlení na 15 přechodech a dalších sedm chce ještě obnovit. Úprava každého místa stojí 150 000 až 200 000 korun. Změny spočívají v přesunu lamp přímo k přechodu a oproti běžné výšce se sníží. Přechod je tak nasvícen intenzivněji, a řidič tak má větší přehled o tom, jestli je na přechodu chodec.

Některá nebezpečná místa bude chebská radnice řešit komplexněji. Například silnice před 5. základní školou by měla být obnovena ve větším rozsahu. „Tam chceme nejen upravit přechod, ale i chodník, záliv pro autobusovou zastávku a součástí by měla být i úprava osvětlení,“ popsal Plevný.

O bezpečnější přechody pro chodce se snaží i v Sokolově. V minulých letech byly některé opatřeny speciálními stínovanými malbami, které budí z dálky dojem překážky. Další přechody jsou vybavovány intenzivnějším osvětlením nebo i čidly, které rozsvítí lampu veřejného osvětlení vždy, když se k přechodu chodec přiblíží.