Náchod připravuje rekonstrukci náměstí

Náchod - Radnice jednadvacetitisícového Náchoda připravuje nákladnou rekonstrukci centrálního Masarykova náměstí. Dojde tam k předláždění náměstí a úpravě dopravy za 30 až 70 milionů korun. Pro řidiče bude rekonstrukce znamenat významné snížení parkovacích míst na náměstí, uvedla mluvčí radnice Nina Adlof.

„Návrh projektu opravy, která bude jednou z největších investic města do jeho majetku v posledních letech, již schválila rada města,“ řekla mluvčí. Nevyloučila přitom to, že o některých částech projektu se ještě bude diskutovat, například o počtu parkovacích míst. Těch je nyní na náměstí kolem 230, zbýt by jim mělo asi 150.

Má se změnit i doprava na náměstí. Měla by se zejména vyhnout kostelu svatého Vavřince uprostřed náměstí, a odlehčit tak jeho narušené statice. Zatím auta jezdí v těsné blízkosti památky. Na náměstí by také měly přibýt stromy a nové prvky, například pítka a funkční vodní pumpa. Kašna zůstane na svém místě.

Oprava náměstí, které nyní z části pokrývá i nevzhledný beton, by mohla začít příští rok. Hotová by mohla být v roce 2010.