Romské klany mají na svědomí stále více zločinů

Praha - Policisté v poslední době evidují stále více trestných činů, za nimiž stojí romské zločinecké skupiny. Zaměřují se především na takzvaný obchod s bílým masem, provozování erotických podniků a padělání platebních karet, peněz a dokladů. Údaje přinesla výroční zpráva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) za rok 2007. Romské klany podle dokumentu páchají stejnou trestnou činnost i v jiných státech, například v Norsku či Dánsku.

„Pronikání do těchto zločineckých struktur je ztíženo především tím, že se jedná o rodinné klany,“ uvedli v dokumentu detektivové. U dalších zločineckých skupin výraznější změny nenastaly. Ruskojazyčné gangy mají u nás rozděleny sféry vlivu a Česko se pro ně stává klidovou oblastí. Podle policie je pro ně typické například vymáhání poplatků od podnikatelů a dalších lidí za takzvanou kryšu, tedy ochranu. Vedle toho se nadále věnují i vydírání podnikatelů a vymáhání dluhů pod krytím různých firem.

Násilné vybírání poplatků za „ochranu“ je na ústupu

„Společenská nebezpečnost při páchání zmiňované trestné činnosti mimo jiné spočívá ve faktu, že zisky jsou následně legalizovány, což se děje především nákupem lukrativních nemovitostí zprostředkovaných zcela seriózně podnikajícími firmami,“ uvedli detektivové.

Takzvaný racketeering, tedy násilné vybírání poplatků za „ochranu“, je ovšem podle výroční zprávy ÚOOZ za rok 2007 v současnosti spíše na ústupu. Policisté ale už v minulé výroční zprávě upozornili, že ruské a ukrajinské skupiny se snaží získat hospodářský a politický vliv za pomoci peněz pocházejících z trestné činnosti, popřípadě dosazovat své lidi do státní správy.

Vietnamské gangy se v Česku etablovaly  

V činnosti balkánských skupin pokračuje v Česku útlum, výraznější změny detektivové loni nezaznamenali ani u asijských skupin, ze kterých jsou nejvýraznější vietnamské gangy. Ze zahraničních skupin u nás působí ještě například italské či arabské gangy. Nejméně sfér zájmu mají podle již dříve zveřejněných poznatků ÚOOZ italské skupiny, které se vedle praní špinavých peněz zabývají nelegálními obchody se starožitnostmi, uměleckými památkami a podvody.

Cizojazyčné gagny v Česku
Zdroj: ČT24