Lékařka týraných dětí z Kuřimi do vězení nepůjde

Brno - Milana Smékalová, lékařka Ondřeje a Jakuba z kuřimské kauzy, nepůjde do vězení za to, že týrání chlapců neoznámila policii. Rozhodl o tom brněnský městský soud. Smékalové přitom hrozily až tři roky vězení. Podle obžaloby neinformovala sociální pracovníky a policii o jizvách na tělech dětí. Lékařka si jich podle soudu nemusela všimnout. Státní zástupkyně se proti rozsudku odvolala.

„Nevidím důvod, že ve svůj či jiný prospěch měla zatajit nebo neoznámit takové závažné skutečnosti,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku soudce Ivo Zimmer.

Smékalová připomněla, že za svou téměř třicetiletou praxi prohlédla na sto padesát tisíc dětí a na její práci nikdy žádné stížnosti nebyly. „Na psychice to poznamenalo nejen mě, ale celou rodinu, protože jsme se o ničem jiném doma nebavili,“ komentovala soud kolem kuřimské kauzy.

Znalci nejsou jednotní, zda mohly být jizvy viditelné

Případ Smékalové je jednou z kauz spojených s kuřimským případem týrání. Lékařka opakovaně vinu odmítla a tvrdí, že na podzim 2006, kdy přišli oba chlapci na prohlídku, žádné jizvy neměli. Podle policie přitom byli nejvíce mučeni pár měsíců před návštěvou lékařky, o letních prázdninách 2006. Znalci se ale neshodli, zda musely být jizvy koncem roku 2006 na tělech dětí vidět nebo že nebyly maskovány. Podle soudu se opak nepodařilo prokázat.

Na týrání chlapců se podle státního zástupce podílelo celkem šest osob - matka chlapců Klára Mauerová, její sestra Kateřina Mauerová, její přítelkyně Barbora Škrlová, bratr Škrlové Jan, jeho kamarád Jan Turek a tehdejší spolupracovnice Kateřiny Mauerové Hana Bašová. Soudní líčení s nimi bude pokračovat v říjnu.