Mimoňské války: Dva zranění, trestný čin a přes 100 přestupků

Ralsko (Českolipsko) - Během Mimoňských válek, srazu tuningových aut, se stalo 113 dopravních přestupků, došlo k jednomu trestnému činu a ke dvěma těžkým zraněním. Na bývalé letiště v Hradčanech se o víkendu sjelo zhruba 6 000 speciálně upravených aut. Do jednoho z nich narazil motorkář a utrpěl otřes mozku a zlomeninu pánve. V obci Ploužnice vběhla třináctiletá dívka mezi vozidla, která jela od letiště. Srazil ji vůz Alfa Romeo a skončila s těžkým zraněním v českolipské nemocnici. Řekla to dnes mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

„Řidič na nehodě nenese vinu a jel střízlivý,“ dodala Baláková. Na loňských Mimoňských válkách usmrtil osmnáctiletý Josef Brožek devětačtyřicetiletého Milana Hyku ze Semilska. Po ranveji letiště jel Brožek se svým autem opilý a bez rozsvícených světel. Navzdory tragédii z minulého roku letos Liberecký kraj, který vlastní bývalé letiště, i obec Ralsko sraz povolily.

V okolí bývalého letiště hlídkovali o víkendu policisté. Mimo jiné zjistili, že dvacetiletý mladík z Litoměřicka usedl za volant nejen podnapilý, ale i v době zákazu řízení. Komisař ho obvinil z řízení motorového vozidla bez oprávnění a z maření výkonu úředního rozhodnutí. Hrozí mu až rok vězení.

Během Mimoňských válek uložili policisté motoristům 113 blokových pokut celkem za 102 600 korun. Nejčastěji řidiči překračovali povolenou rychlost. Ve spolupráci s pořadateli tuningového srazu odhalili policisté pět motoristů, kteří se na bývalém letišti pohybovali v autě pod vlivem alkoholu. Mezi nimi byl také sedmnáctiletý mladík.