Poslanci kolem Tlustého: Kritika vedení je nepřiměřená dělostřelecká příprava na volby

Praha - Redakce vedení ODS na to, že jsme hlasovali ve sněmovně jinak než zbytek poslaneckého klubu, je nepřiměřená a neopodstatněná, domnívají se poslanci, které výkonná rada ODS včera ostře kritizovala za "rebelantství". Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel, Alena Páralová, Jan Klas a Juraj Raninec ve společném prohlášení také uvedli, že vedení občanských demokratů s nimi nekomunikuje a uchyluje se místo toho k zastrašování.

"I v tomto konkrétním případě se znovu v plném rozsahu projevila přetrvávající nekomunikace vedení ODS se svými poslanci. Dokladem je i včerejší jednání výkonné rady ODS, které se opět neslo v duchu hesla: O nás bez nás. Domníváme se, že nátlak a zastrašování nemohou nahradit demokratickou diskusi," píše se v dokumentu.

Vedení nejsilnější opoziční strany vyzvalo včera regionální buňky, odkud byli tito poslanci zvoleni, aby své krajské lídry přiměly ke „správnému“ hlasování ve shodě se zbytkem poslaneckého klubu.

Skutečným důvodem rozčilené reakce vedení není podle pětice poslanců, že hlasovali spolu s opozicí proti svým stranickým kolegům. Jde prý spíše o „dělostřeleckou přípravu“ před důležitějšími hlasováními na podzim. „Protože čím dál tím víc vidí, že se jim bohužel nedaří tak, jak by se jim dařit mělo,“ zdůvodňuje Tlustý, proč podle něho vedení útoří před blížícími se volbami.

Pětice poslanců: Budeme hlasovat proti vládě, ale ne proti našemu přesvědčení

Naposledy vedení nejsilnější vládní strany „nadzvedli mandle“, když podpořili návrh Aleny Páralové na posunutí věkové hranice ze sedmi na patnáct let v případě rodičovského příspěvku pro rodiny těžce nemocných dětí. Poslanci kolem Tlustého zdůraznili, že jejich hlasování nebylo v žádném případě v rozporu s programovými prioritami ODS a ani nikdo ze strany prý návrh nezpochybnil.

Raninec, Schwippel i Páralová jsou podle svých slov připraveni hlasovat i proti dalším vládním návrhům, pokud se budou rozcházet s jejich přesvědčením. Takovým případem zřejmě bude jednání o daňových změnách, antidiskriminačním zákoně, úpravě volebního zákona nebo Lisabonské smlouvě.

Poslanci při rozpravě před hlasováním o nedůvěře vládě
Zdroj: ČT24