Kardinál Vlk: Členové církevní komise se chovají populisticky

Praha - Kardinál Miloslav Vlk kritizuje některé členy sněmovní komise pro vyrovnání s církvemi, chovají se prý populisticky a nechtějí slyšet racionální argumenty. Vlk to uvedl v rozhovoru v rádiu Impuls. Katolická církev prý připravila přesný a pravdivý seznam svého majetku, navíc se zachovala vstřícně, když se dohodla na finančním odškodnění.

Slova o přesném seznamu potvrdili minulý týden i ministři kultury a zemědělství. Václav Jehlička i Petr Gandalovič na jednání komise uvedli, že se vyčíslení majetku opíralo o kvalifikované odhady. Opozici ani Vlastimila Tlustého z ODS ale nepřesvědčili. Tlustý tvrdí, že církve chtějí peníze, protože je snadnější spravovat milion na účtu než restituované objekty a pozemky.  

Kardinál Vlk ale přišel s jinou verzí, právě naturální restituce prý byly tím důvodem, který blokoval vyrovnání s církvemi. Proto se jich církev vzdala a kývla na finanční vyrovnání. Politici, kteří teď oživují naturální restituce, podle kardinála „hledají cestičky“, jak najít líbivé argumenty, které ale nemají žádný pravdivý základ.

Parlamentní komise vznikla po neúspěchu vládního návrhu ve sněmovně letos v červnu. Kromě opozice odmítli pro vládní normu v její současné podobě hlasovat i tři poslanci ODS v čele s Tlustým. Poslanecká komise má návrh majetkového vypořádání s církvemi připravit do konce roku.