Část centra Liberce zůstane ještě v září neprůjezdná

Liberec - Přestože většina prací na silnicích v centru Liberce měla do konce prázdnin skončit, některé komunikace zůstanou i na začátku školního roku neprůjezdné. Platí to především pro Palachovu ulici, kde měly úpravy skončit už v pondělí. Uzavírka bude ale prodloužena o dva týdny, vše má být hotovo nejpozději 7. září, řekl vedoucí městského odboru dopravy Pavel Rychetský. Motoristé tak musejí počítat s tím, že se ve špičkách budou ve městě tvořit fronty.

Úpravy v Palachově ulici souvisejí s výstavbou obchodního centra Galerie Liberec Plaza v jejím těsném sousedství. Nákupní galerie se 120 obchody se otevře už v listopadu, v současné době proto vrcholí práce nejen na samotném objektu, ale i na přilehlých komunikacích. Ty mají umožnit příjezd zákazníků do podzemního parkoviště s 490 místy a výjezd z něj. Současně se změní režim dopravy na přilehlé ulici.

„Důvodem nedodržení termínu v Palachově ulici je kabelová komora, po které se bude v novém dopravním režimu jezdit a je tedy nutné ji zpevnit. S tím ale původní projekt nepočítal,“ vysvětlil Rychetský. Kvůli zpevnění se podle něho zpozdilo dokončení nových povrchů vozovky. Z důvodu prodloužení uzavírky budou v prvním zářijovém týdnu jezdit autobusy městské i linkové dopravy obousměrně Rumunskou ulicí. V souvislosti s tím bude přemístěna zastávka linkových autobusů z Lipové ulice do Fügnerovy.

Naopak už skončily práce na tramvajovém přejezdu u terminálu městské dopravy ve Fügnerově ulici a už ode dneška je silnice opět průjezdná. To uleví provozu v nedaleké Nákladní ulici, ale kvůli prodloužení prací v Palachově ulici se automobily do centra dostanou stále jen po objízdné trase po ulicích Na Bídě a Jablonecká. Omezen zůstane podle Rychetského také provoz na Soukenném náměstí a kvůli přeložce vysokotlakého plynovodu čekají motoristy omezení v Nitranské ulici u zábavního centra Babylon.

Další omezení čekají na motoristy mimo centrum města. Kvůli rekonstrukci vodovodu a kanalizace bude až do zimy neprůjezdná část Husovy ulice směrem na Bedřichov. Na rychlostní silnici I/35 je omezen provoz na příjezdu do města kvůli výstavbě kruhového objezdu a na výjezdu směrem na Chrastavu kvůli rekonstrukci mostu. I tyto akce by ale do zimy měly skončit.