Sestry Mauerovy a Škrlová zůstanou ve vazbě

Brno - Brněnský krajský soud prodloužil vazbu Kláře a Kateřině Mauerovým a Barboře Škrlové. Trojice žen patří k hlavním postavám v kauze Kuřim, která se týká brutálního týrání chlapců Ondřeje a Jakuba. V kuřimské kauze je obžalováno celkem šest lidí. Hrozí jim až dvanáct let vězení.

Právní zástupce Škrlové Richard Novák se s neúspěchem žádosti o propuštění své klientky nehodlá smířit. „Již jsem kvůli její vazbě podal ústavní stížnost a nyní patrně podám i stížnost na toto nové rozhodnutí k Vrchnímu soudu v Olomouci,“ uvedl Novák.

Podle policie se Škrlová dopustila týrání Ondřeje tím, že jej topila ve vodě na chatě ve Veverské Bítýšce. Škrlová k tomu uvedla, že k činu byla přinucena a dopustila se jej jen proto, že měla strach. Kateřina Mauerová to dvakrát potvrdila. „Kateřina nyní připravuje chronologický popis toho, co se ve vztahu k Barboře na chatě odehrálo. Koncept je zpracován. Zprávu patrně zveřejníme koncem tohoto týdne,“ uvedl advokát Kateřiny Pavel Holub. Kateřina se dosud ke svým obviněním podrobněji nevyjádřila.

Proces v kuřimské kauze bude pokračovat v polovině října. Skupině šesti obžalovaných hrozí za týrání dětí až 12 let vězení. Podle policie mělo hrubé zacházení chlapce psychicky zlomit a udělat z nich osoby poslušné všech příkazů. Odborníci se domnívají, že za týráním stojí náboženská sekta.