Majitel vrchlabské nemocnice chystá žalobu na stát

Hradec Králové/Brno - Spory mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a soukromou Česko-německou horskou nemocnicí ve Vrchlabí neberou konce. Pojišťovna podle nemocnice zneužívá své dominantní postavení na trhu. Stížnost už dostal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který se tak případem bude muset zabývat. Šéf úřadu Martin Pecina ale uvedl, že správní řízení v této věci zřejmě nezahájí. Většinový majitel nemocnice navíc chystá žalobu na stát.

„Vadí nám, že různá zařízení mají různé smlouvy a další věci,“ uvedl ředitel nemocnice Vladimír Dryml. Většinový majitel nemocnice už podle něj kvůli špatnému plnění kontrolních funkcí ministerstva zdravotnictví a neochránění investice zahraničního partnera připravuje žalobu na stát. „Další postup bude záležet na rozhodnutí ÚOHS,“ dodal.

ÚHOS už podle mluvčího VZP Jiřího Roda s pojišťovnou kvůli vrchlabské nemocnici jednal. Správní řízení ale v této věci nezahájil. Nemocnice od ledna nevybírá regulační poplatky od pacientů do 18 let. Rod tvrdí, že VZP se snažila smlouvu s vrchlabskou nemocnicí opakovaně uzavřít: „Nebylo to však možné, vrchlabská nemocnice požadovala vyšší platby a kratší splatnosti. Na jejich požadavky jsme nemohli přistoupit.“

Pecina: Spor má silné politické pozadí 

ÚOHS ale do zdravotnictví příliš zasahovat nechce. „Je to oblast, která je hodně regulovaná jinými zákony, nelze tam moc hovořit o hospodářské soutěži,“ míní Pecina. Navíc si myslí, že boj mezi VZP a vrchlabskou nemocnicí má silné politické pozadí. „Náš úřad by se do toho příliš míchat neměl,“ soudí.

VZP s nemocnicí zahájila už v polovině května správní řízení, v němž zdravotnickému zařízení hrozilo až 50 tisíc korun pokuty. Nemocnice však doložila, že poplatky za klienty zaplatil sponzor, a proto podle VZP nebyl důvod uložit pokutu. Vrchlabskou nemocnici vlastní deset let podnikatel Alexandr Seidl, který oznámil, že je ochoten jednat o prodeji nemocnice za minimálně 150 milionů korun.

Martin Pecina
Zdroj: ČT24