V Česku probíhá rozsáhlé očkování proti katarální horečce

Praha/Jihlava - V Česku tento týden začalo povinné očkování hospodářských zvířat proti katarální horečce. Za posledních 30 let je to nejrozsáhlejší preventivní akce. "Po skončení vakcinace proti slintavce, případně proti července u prasat, je toto největší a nejrozsáhlejší vakcinační akce," potvrzuje František Mátl z Krajské veterinární správy kraje Vysočina.

V celé republice se preventivní vakcinace týká 1,2 milionu kusů hospodářských zvířat. Onemocnění je u nás zatím spíše ojedinělé, ale mohlo by výrazně oslabit stáda a kvůli nízkým přírůstkům váhy a špatnému dojení způsobit chovatelům obrovské škody. Vláda proto na očkování uvolnila 155 milionů korun. Zvířata bude nutné přeočkovávat každých šest měsíců, aby měla dostatek protilátek. Jestli i v příštím roce budou mít chovatelé vakcinaci zdarma, zatím ale není jasné.

Vyšetření potvrdilo nákazu na Chebsku 

Nejnovější případ katarální horečky potvrdilo virologické vyšetření u mladého býčka na Chebsku. Původně byly při běžném monitoringu protilátky proti viru objeveny u dvou býčků. Potvrzený případ je třetím diagnostikovaným na území ČR, a to ve stejném regionu. První byl zjištěn na sklonku roku 2007, druhý na počátku letošního.  

Nebezpečí nákazy katarální horečkou ovcí roste v teplejších dnech. Nemoc přenáší malý hmyz, takzvaní tiplíci. Po celém území jsou rozmístěny pasti, do kterých jsou tiplíci odchytáváni. Podle Dubna v některých pastech se během jednoho dne uloví i několik tisíc tiplíků. Člověku tiplík nebezpečný není. Katarální horečka nezpůsobuje hromadné úhyny a postižené chovy není nutné vybíjet.  

První nákaza byla potvrzena v roce 2006 

První případ katarální horečky ovcí přenášené tiplíkem byl potvrzen v Nizozemsku v roce 2006 u ovcí na čtyřech farmách nedaleko hranic s Německem a Belgií. V roce 2007 byla katarální horečka zjištěna i v Belgii, Německu, Španělsku, Francii, Británii, Itálii, Lucembursku, Dánsku, Nizozemsku a Švýcarsku. V lednu 2008 se nemoc vyskytla v Česku na farmě Starý Rybník ve Skalné u Chebu.

  • Stádo krav autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/167/16620.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/59/5870.jpg
Vydáno pod