České děti se málo hýbou, varují odborníci

Praha - Lékaři varovně zvedají prst, pohybové aktivity českých dětí totiž za posledních dvacet let klesly asi o 30 procent. A dospělí prý omezili své fyzické aktivity ještě více. Nejčastěji lidé uvádějí, že na sportování nemají čas. Na semináři Tělopraha proto chtějí odborníci diskutovat, jak školáky ke sportování více motivovat.

Tím, jak se mění současný životní styl školáků, tak se mění i hodiny tělocviku. Místo zvyšování tělesné zdatnosti se učitelé soustředí spíše na prevenci nemocí a obezity. I tak ale převládá známkování podle výsledků v testech. Podle děkana Fakulty tělesné výchovy a sportu Václava Bunce by měli moderní učitelé žákům spíše pomáhat, aby si vybrali vhodnou aktivitu, která je bude bavit. „Tělocvik by měl mít dvě části, děti by měly mít možnost realizovat jim vhodné pohybové aktivity, ale současně by jim měli učitelé vysvětlovat zásady zdravého životního stylu mimo školu.“ Dvě hodiny tělocviku týdně totiž dětem rozhodně nestačí.

Děti by si měly zvykat na pohyb už od mala 

Začít ale sportovat až na škole, už je podle odborníků pozdě. Děti by si měly zvykat na pohyb už v útlém věku. V prvním klíčovém období, tedy ve věku jednoho až tří let, hraje úlohu rodina. Ve druhém, tedy mladším školním věku, by ji měla převzít škola, myslí si odborníci. „Výzkum potvrdil existenci přímé vazby mezi pohybovou aktivností, zdravím dítěte či dospívajícího a školním prospěchem,“ dodal jeden z organizátorů akce Lubomír Dobrý.

Pokud si totiž dítě nezvykne na pravidelný pohyb, pak si nezdravé návyky přinese i do dospělosti. A čeští dospělí se hýbou hodně málo. Odborníci doporučují, aby každý sportoval pravidelně alespoň třikrát týdně třicet minut. Bohužel této mety dosahuje jen asi 16 procent populace. Nic na tom nemění ani veliká nabídka různých nových sportů a obřích fitcenter.